Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Titusener demonstrerte mot USA i Bagdad

Titusener av irakere strømmet ut i Bagdads gater etter fredagsbønnen for å kreve at USA trekker seg ut av Irak. Samtidig ble det meldt at et fremstående medlem av Baath-partiet er tatt til fange av amerikanske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amerikanerne må forlate Irak så fort som mulig, før det irakiske folket kaster dem ut, sa den respekterte sunnimuslimske imamen Ahmed al-Kubaisi til de troende under fredagsbønnen, ifølge den arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeeras nettsted.

De titusenvis av demonstranter som strømmet ut av Bagdads moskeer etter fredagsbønnen, protesterte mot det de anser for å være en okkupasjon av landet etter at de amerikanskledede styrkene inntok Bagdad og styrtet regimet til Saddam Hussein..

- Nei til USA, Nei til Saddam, Ja til islam, ropte demonstrantene som kom ut av den store Abi Hanifah al-Nouman-moskeen i sentrum av Bagdad etter bønnen fredag. Moskeens kuppel ble bombet av amerikanske fly under krigen

Samhold

Imam al-Kubaisi sa også i sin preken at irakerne må holde sammen uansett hvilken trosretning de tilhører, både sjia- og sunnimuslimer. Dette ble understreket av demonstrantene som bar bannere med teksten «Sjia og sunni er brødre, dette landet selger vi ikke».

Enkelte frykter at det kan bryte ut sekterisk vold mellom trosretningene.

Demonstrasjonene ble arrangert av Den irakiske nasjonalbevegelsen som sa at de representerer både sjiamuslimene som utgjør over 50 prosent av befolkningen, og sunnimuslimene som utgjør mer enn 40 prosent.

«Nei til USA, Nei til en sekulær stat, Ja til en islamsk stat,» sto det på andre bannere. Saddam Husseins Baath-parti, som regjerte i over 30 år, er sekulært.

Tatt til fange

Med kurdisk hjelp har amerikanske styrker tatt til fange mannen som er nummer 24 på listen over de 55 mest ettersøkte irakiske lederne.

Samir al-Aziz al-Najim, som var et høytstående medlem av Baathpartiet, ble funnet av kurdiske styrker og overlevert til invasjonsstyrkene nær Mosul i Nord-Irak, sa brigader Vincent Brooks på den daglige pressekonferansen til den amerikanske sentralkommandoen i Qatar.

Najim er den fjerde på USAs liste over mest ettersøkte regimemedlemmer som blir tatt til fange.

- Vi vet at han har kunnskap om hvordan Baathpartiets sentralkomité arbeidet, sa Brooks.

Torsdag pågrep amerikanske spesialstyrker Saddam Husseins halvbror, Barzan al-Tikriti, nummer 52 på listen som toppes av Saddam Hussein og hans to sønner Uday og Qusay.

Naboland møtes

Utenriksministrene fra åtte arabiske land møttes i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh fredag for å drøfte hvordan de skal forholde seg til de dramatiske endringene i regionen etter den amerikansk-britiske militære seieren i Irak.

De åtte landene - Saudi-Arabia, Iran, Jordan, Kuwait, Tyrkia, Syria, Egypt og Bahrain - ønsker å spille en rolle i opprettelsen av en ny regjering i Irak, og håper de store amerikanske styrkene ikke blir stående lenge i landet.

- For at de USA-ledede styrkene skal trekke seg ut så raskt som mulig, anmoder vi okkupasjonsmakten om å innsette en overgangsregjering snarest og om å gjøre alt i dens makt for å danne en legitim regjering, heter det i en kunngjøring fra møtet.

Møtet blir trolig utvidet med en ekstra dag grunnet «mindre uoverensstemmelser», ifølge en arabisk diplomat.

Uenighetene skal dreie seg om statusen til kurderne i Nord-Irak og tyrkiske krav på olje i den nordirakiske byen Kirkuk, samt forskjellige syn på hvem som kan være mulige kandidater til en framtidig irakisk regjering.

(NTB-Reuters)

<B>REIS HJEM USA: Tusenvis av demonstranter gikk ut i gatene i Bagdad etter fredagsbønnen og krevde at USA måtte forlate landet. De holdt opp bildet av sin religiøse leder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media