Titusener flykter fra skogbrannene

86 000 evakuert i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samtidig som brann- mannskapene har fått kontroll over flere hundre av skogbrannene, har enda flere brutt ut andre steder. Den intense hetebølgen som i det siste har rammet Russland, kombinert sterke vinder gjør at brannene raser gjennom de knusktørre skogene og markene.

Mer enn 86.000 mennesker er evakuert, mens 250 000 mennesker er mobilisert for å hjelpe de 10 000 brannmannskapene med å bekjempe skogbrannene.

Enorme områder De voldsomme skogbrannene dekker nå et område på over 1 140 kvadratkilometer. Ifølge myndighetene har mer enn 1 200 hus har brent ned og gjort mer enn 5 200 mennesker husløse. Minst 34 mennesker er omkommet i skogbrannene - to av dem brannmannskaper.

Guvernørene i de rammede regionene møter mandag ettermiddag på statsminister Vladimir Putins kontor for å diskutere kampen mot flammene og legge planer for det videre arbeidet. Medvedev har karakterisert situasjonen som «en naturkatastrofe av et omfang man ser maksimalt hvert trettiende eller førtiende år».

Vanskelig Fortsatt er situasjonen svært vanskelig i store områder. Området rundt byen Voronezj i den sentrale delen av landet er ett av dem. Søndag var byen omringet av flammene, og fortsatt er det fare for ytterligere oppblussing og forverring.

SYNLIG FRA VERDENSROMMET: Satellittbilde som viser røyken fra de mange hundre skogbrannene som rammer Russland. Årets sommer er den varmeste som har blitt registrert siden målingene begynte for 130 år siden. Foto: NASA/Scanpix
SYNLIG FRA VERDENSROMMET: Satellittbilde som viser røyken fra de mange hundre skogbrannene som rammer Russland. Årets sommer er den varmeste som har blitt registrert siden målingene begynte for 130 år siden. Foto: NASA/Scanpix Vis mer

- Jeg har aldri sett noen brann som denne, sier brannmannen Maxim Korolyov til nyhetsbyrået AFP i landsbyen Maslovka utenfor  byen. Ifølge rapportene brant samtlige 150 hus i landsbyen ned på fredag. Landsbyboerne hjalp brannmannskapene med å spa sand på flammene, men til ingen nytte.

Bønn Patriark Kiril ba ifølge russiske medier i går om at «alle må forenes i bønn for at regn skal falle over jorda». Et hundretall innbyggere tok oppfordringen og samlet seg til bønn i en liten kirke i en forstad hvor mange hus allerede hadde brent ned til grunnen.

- Vi er kommet hit for å få regnet til å falle, for å hindre flere branner. 140 hus er brent ned her. Det er forferdelig, sa Natalja Tresjtsjalina.

Men i stedet for regn kom bare mer sol og mer vind. Temperaturen i Moskva og i det sentrale Russland har vært rekordhøy i en sammenhengende måned, med temperaturer i Moskva opp mot 40 grader.

FORTVILET To kvinner sørger i ruinene av landsbyen som brant ned til grunnen utenfor Voronesj i det sørvestlige Russland.  Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Scanpix
FORTVILET To kvinner sørger i ruinene av landsbyen som brant ned til grunnen utenfor Voronesj i det sørvestlige Russland. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Scanpix Vis mer

Brannene i det tynt befolkede Øst-Russland skal ha vokst tre ganger i størrelse over en periode på 24 timer. Og også i vestlige og sentrale deler av Russland sprer flammene seg over store områder.

KRAFTIG SKYTS: Et Iliushin-76 tankfly slipper 42 tonn vann over den knusktørre skogen utenfor Voronesj i håp om å stanse brannene som så langt har brent ned mer enn 700 landsbyer. Foto: Mikhail Metzel/AP/Scanpix
KRAFTIG SKYTS: Et Iliushin-76 tankfly slipper 42 tonn vann over den knusktørre skogen utenfor Voronesj i håp om å stanse brannene som så langt har brent ned mer enn 700 landsbyer. Foto: Mikhail Metzel/AP/Scanpix Vis mer