Titusener har ikke fått stemme

Vold, valgfusk og kaos har preget valget på ny president i Zimbabwe. Selv om valget offisielt er avsluttet, står store folkemengder utenfor lokalene og krever å få stemme. Nå utvides valget med en dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalene skulle stengt kl 16 norsk tid, men enkelte steder holder de fremdeles åpent. Titusenvis av zimbabwiske velgere har ennå ikke fått stemt i valget.

Det er nettopp avgjort at valget skal forlenges med en dag. Tidligere i kveld sa imidlertid justisminister Patrick Chinamasa og informasjonsminister Jonathan Moyo at det ikke finnes grunnlag for å utvide tida for å avgi stemme, skriver NTB.

Robert Mugabe blir beskyldt for bevisst å sinke valget for å hindre motstanderen Morgan Tsvangirai å vinne. Nå krever opposisjonslederne at valglokalene skal holde åpent lenger for at alle skal få avgi sin stemme.

Mer alvorlige hendelser er imidlertid med på å prege valghelgen.

- Flere opposisjonsledere er drept, overfalt og torturert i forkant av valget, forteller den norske valgobservatøren Henrik Hovland til NRK Dagsrevyen.

I tillegg har valgobservatører avdekket omfattende valgfusk. Dagsrevyen viste i kveld hvordan stemmeurner blir utstyrt med en løs bunn. På den måten kan avgitte stemmer tas ut eller nye, falske stemmer stikkes inn. Ifølge NRK er en tredel av valgurnene rammet av dette fusket.

VENTER: Tusenvis av velgere venter på å få stemme foran et valglokale i Zimbabwes hovedstad Harare i kveld. Det er ennå uvisst om myndighetene vil holde valglokalene åpne lenger for at alle skal få avgi stemme.