SLAGET OM FALLUJA: Irakiske sikkerhetsstyrker er i ferd med å gå seirende ut av slaget om den Iraksike byen Falluja, som har 350.000 innbyggere. IS, som har hatt kontroll over byen siden 2014, ble jaget på flukt i går.
SLAGET OM FALLUJA: Irakiske sikkerhetsstyrker er i ferd med å gå seirende ut av slaget om den Iraksike byen Falluja, som har 350.000 innbyggere. IS, som har hatt kontroll over byen siden 2014, ble jaget på flukt i går.Vis mer

Titusener på flukt etter at IS ble nedkjempet i Falluja

Irakiske sikkerhetsstyrker tok tilbake mesteparten av byen Falluja fra IS fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske soldater med spesialstyrker i spissen rykket inn i sentrum av byen tidlig fredag morgen, for første gang siden IS tok kontroll over byen i 2014. Nesten fire uker etter at storoffensiven mot det IS-kontrollerte Falluja startet, kunne de heise det irakiske flagget ved byens rådhus.

Titusener av mennesker har flyktet fra byen de siste dagene, og situasjonen er svært vanskelig for hjelpearbeidere i området.

- En enorm masseflukt fra Falluja foregår fortsatt. Vi har ikke eksakte tall, men estimerer at minst 26.000 mennesker har flyktet fra Falluja etter at IS-krigerne trakk seg tilbake torsdag morgen. Det er i tillegg til de mange tusen sivile som allerede var drevet på flukt, sier Karl Schembri, medierådgiver i Flyktninghjelpen på telefonen.

Schembri har akkurat besøkt en av flyktningleirene, og er på vei tilbake til Bagdad. Han beskriver situasjonen som kaotisk og overveldende for hjelpeorganisasjonene i området.

Mangler vann

Reisen ut fra Falluja er fortsatt svært farlig og krevende. Scehmbi forteller at tusener av mennesker har måttet sove utendørs i natt, uten telt. Folk har gått i timevis i sterk sol, og det er eksplosiver som er gjemt langs veien.

- De er utmattet. De har levd i måneder med sult, terror og frykt. I dag møtte jeg en kvinne som er gravid i åttende måned, som måtte sove ute i natt på vei til flyktningleiren. Vi hører om mange tragiske skjebner og historier knyttet til flukten fra byen. Mange blir flyttet fra én leir til en annen, og det er en rekke logistiske utfordringer knyttet til å ta imot så mange mennesker, sier han.

Teamet til Flyktninghjelpen prøver å nå fram til så mange som mulig med vann og mat. Det er et stort behov for drikkevann. I en av leirene har hundrevis av barn fått utslett og vannbårne skader av å drikke det lokale vannet, og det haster å få på plass rent vann, forteller Schembri.

Displaced people, who fled from Falluja because of Islamic State violence, wait for security checks from tribal fighters during a dust storm at a refugee camp in Ameriyat Falluja, south of Falluja, Iraq, June 16, 2016. REUTERS/Ahmed Saad
Displaced people, who fled from Falluja because of Islamic State violence, wait for security checks from tribal fighters during a dust storm at a refugee camp in Ameriyat Falluja, south of Falluja, Iraq, June 16, 2016. REUTERS/Ahmed Saad Vis mer

Situasjonen er kritisk

Foreløpig er det ingen hjelpeorganisasjoner som kommer inn i selve Falluja, mens flere tusen sivile fortsatt ikke kommer seg ut. Byen var den siste av storbyene i den vestlige delen av Irak, som ekstremistene fortsatt holdt.

De som fortsatt oppholder seg inne i byen mangler mat, vann og medisiner.

- Det er uklart hvor mange familier som fortsatt er fanget inne i Falluja, men vi er bekymret for at det er de mest sårbare som er igjen - gravide, eldre, og personer med nedsatt funksjonsevne. Dette er mennesker som trenger mat, vann og medisinsk hjelp etter måneder med beleiring. Situasjonen er kritisk, det er snakk og liv og død for disse menneskene, sier Schembri.

Konflikten i Irak har tvunget over 3,3 millioner mennesker på flukt. Irak huser i tillegg inntil 300.000 flyktninger fra nabolandet Syria.

- Vi mobiliserer vårt mannskap og ressurser for å håndtere denne massive krisen, men behovet er overveldende. Å se tusenvis av mennesker strandet i solen uten ly eller noe sted å sove etter grusomme måneder med beleiring, sult og terror, er en katastrofe. Vi ber om internasjonal hjelp som gjør det mulig for oss å hjelpe disse irakiske familiene med å komme i sikkerhet, sier Irak Nasr Muflahi, Flyktninghjelpens landdirektør i Irak.

(NTB)