Titusener på flukt etter at IS ble nedkjempet i Falluja

Irakiske sikkerhetsstyrker tok tilbake mesteparten av byen Falluja fra IS fredag.

SLAGET OM FALLUJA: Irakiske sikkerhetsstyrker er i ferd med å gå seirende ut av slaget om den Iraksike byen Falluja, som har 350.000 innbyggere. IS, som har hatt kontroll over byen siden 2014, ble jaget på flukt i går.
SLAGET OM FALLUJA: Irakiske sikkerhetsstyrker er i ferd med å gå seirende ut av slaget om den Iraksike byen Falluja, som har 350.000 innbyggere. IS, som har hatt kontroll over byen siden 2014, ble jaget på flukt i går. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irakiske soldater med spesialstyrker i spissen rykket inn i sentrum av byen tidlig fredag morgen, for første gang siden IS tok kontroll over byen i 2014. Nesten fire uker etter at storoffensiven mot det IS-kontrollerte Falluja startet, kunne de heise det irakiske flagget ved byens rådhus.

Titusener av mennesker har flyktet fra byen de siste dagene, og situasjonen er svært vanskelig for hjelpearbeidere i området.

- En enorm masseflukt fra Falluja foregår fortsatt. Vi har ikke eksakte tall, men estimerer at minst 26.000 mennesker har flyktet fra Falluja etter at IS-krigerne trakk seg tilbake torsdag morgen. Det er i tillegg til de mange tusen sivile som allerede var drevet på flukt, sier Karl Schembri, medierådgiver i Flyktninghjelpen på telefonen.

Schembri har akkurat besøkt en av flyktningleirene, og er på vei tilbake til Bagdad. Han beskriver situasjonen som kaotisk og overveldende for hjelpeorganisasjonene i området.

Mangler vann

Reisen ut fra Falluja er fortsatt svært farlig og krevende. Scehmbi forteller at tusener av mennesker har måttet sove utendørs i natt, uten telt. Folk har gått i timevis i sterk sol, og det er eksplosiver som er gjemt langs veien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer