Titusener på flukt

KADUNA (AP/AFP/Reuters/NTB): Titusenvis av mennesker var i går på flukt fra byen Kaduna i det nordlige Nigeria, der 300 til 400 mennesker er drept i blodige sammenstøt mellom kristne og muslimer. Ledere på begge sider ber om ro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da mørket falt på i går, hørtes sporadisk våpenild fra slummen i Kadunas utkant. En urolig fred hadde senket seg over storbyen, mens sporadisk vold fortsatte enkelte steder i og utenfor byen. Soldater og politi var overalt i byen, og man lettet noe på portforbudet. Butikker og skoler var stengt.

Stank fra de døde

- Jeg tror det er for farlig å bli her enda ei natt. Jeg er skrekkslagen, sa Sunday Isibor, som sto sammen med flere hundre andre ved en kontrollpost ut av byen.

En overveldende stank kom fra sykehuset Ahmadu Bello, hvor rundt 200 døde, mange forkulledee, lå stablet opp på golvet og på bakken utenfor.

Menneskerettsorganisasjonen Civil Rights Congress sa at mer enn 400 mennesker ble drept under de blodige herjingene. Volden begynte da ei gruppe kristne demonstrerte mot muslimenes ønske om å innføre sharia-lover. Omtrent like mange kristne som muslimer skal være drept.

Sharia-lover

Voldsbølgen har vakt ny bekymring for stabiliteten i Afrikas mest folkerike stat. De 120 millioner innbyggerne er dels muslimer, dels kristne og dels animister. Muslimene er i flertall i nord, de kristne i sør.

Urolighetene har sammenheng med at muslimene i flere delstater i nord ønsker å innføre strenge islamske sharia-lover. Disse forbyr å drikke alkohol og krever delte skoler for gutter og jenter.

Islamske domstoler er blitt opprettet i noen delstater. Nylig fikk en mann 60 piskeslag i delstaten Zamfara for å ha drukket alkohol. Aviser i det kristne sør har brakt skrekkhistorier om islamsk rettspleie i nord.

Spraymerket hus

I Kaduna ble bolighus merket med spraymaling for å vise at husene enten tilhørte muslimer eller kristne. Men all volden var ikke religiøst motivert.

- Vi har mange unge arbeidsløse og de er rede til å kaste seg inn og lage vansker, sa den framstående imamen, sheik Lawal Abubakar.

- Kristne og muslimer arbeider for å fremme fred og religiøs toleranse i vårt samfunn. Vi snakker ennå sammen, og det er viktig, sa Saidu Dogo, leder for Nigerias kirkeforening.

Den åndelige lederen for de fleste av Nigerias muslimer, Sultanen av Sokoto, oppfordret både kristne og muslimer om å stanse herjingene.

Faren for at volden skal spre seg har vakt bekymring Det er under et år siden president Olusegun Obansanjo ble innsatt for å gjøre slutt på 15 års militærdiktatur (AP/AFP/REUTERS/NTB).

DAGEN ETTER: Nigerianske soldater kontrollerer kjøretøyer som ferdes i Kadunas gater.