- Titusenvis av barn gleder seg ikke til jul, de gruer seg

Helseminister Jonas Gahr Støre bekymrer seg for at julefylla går ut over barna.

HVIT JUL: Hvit jul handler ikke bare om snøfall, men er også et begrep for en alkoholfri julefeiring. Helseminister Jonas Gahr Støre advarer mot overdrevet alkoholinntak når man feirer jul med barn.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HVIT JUL: Hvit jul handler ikke bare om snøfall, men er også et begrep for en alkoholfri julefeiring. Helseminister Jonas Gahr Støre advarer mot overdrevet alkoholinntak når man feirer jul med barn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå oppfordrer han alle til banke på døra hos naboen dersom du vet at jula der inne er av det fuktige slaget.

Da Støre overtok som statsråd på helsefeltet, lå det rapporter på det nye skrivebordet hans med grimme tall. Rundt 30 000 barn rammes i alvorlig grad av foreldrenes alkoholbruk. Mange flere preges på annet vis. Nå har han i tillegg fått en fersk undersøkelse som viser at også julefylla går utover barna.

Stadig flere drikker stadig mer alkohol foran barna sine i jula, noen drikker veldig mye. Én av fem kvinner sier at julefeiringen er blitt mindre hyggelig på grunn av andres alkoholbruk. Over 80 prosent snakker aldri om alkoholbruk i forkant av jula.

Det går fram av undersøkelsen Ipsos MMI nylig gjorde for måteholdsorganisasjonen Av-og-til. Helseminister Støre maner nå til større ansvarlighet rundt julefylla.

Barna som gruer seg til jul Dagbladet er med når han oppsøker kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?», som Av-og-til har satt opp midt på Karl Johan i Oslo.

- Desember er den måneden i året med mest alkoholforbruk i Norge. Julehøytiden er også høytid for dette. Det betyr at det antakeligvis er titusenvis av barn som ikke gleder seg til jul, men som gruer seg. Og de gjør det basert på erfaring, sier Støre til Dagbladet.

- Det handler om å få voksne til å reflektere. Det er det du vil, og det er det vi vil, sier daglig leder i Av-og til, Kari Randen.

- Ja, og få folk til å snakke om det, fortsetter Støre.

- Vi synes det er veldig viktig at helseministeren engasjerer seg. Det å få ned alkoholkonsumet sammen med barn er viktig forebyggende. Og klarer vi å få flere til å snakke om det, bidrar det til å fjerne det jeg tror er et tabu rundt alkohol, sier hun.

Vil ikke moralisere, men.. Helseministeren sier han ikke ønsker å framstå moraliserende, men at alkoholbruk i jula er noe voksne må ta ansvar for.

- Mitt budskap er at vi kan begynne med å snakke om dette oss voksne imellom. Og hvis noen oppfatter dette utspillet som moraliserende eller at jeg blander meg, så lever jeg glatt med det hvis det samtidig gir synlighet til barna.

I en kronikk i Dagbladet i dag, skriver Støre:

«Vi har godt grunnlag for å anta at titusenvis av barn gruer seg til jul. Av erfaring vet de at jul også betyr voksenfyll, bakrus og forsømmelse. Disse barna ønsker seg i dobbelt forstand en hvit jul. Det ønsket må vi ta på alvor.»

- Alles ansvar - Jeg mener at det å beskytte barna våre er foreldrenes ansvar, men det er også alles ansvar. Og jeg tenker at hvis du går forbi et hus, og bak døra vet du at det foregår noe som går ut over barn, da har du et ansvar. Det er ikke å blande seg inn i privatlivets fred, det er å ta samfunnsansvar sånn jeg ser det, sier han.

Og bare for å gjøre det klart:

- Alkohol kommer til å være en del av min julefest og måltid. Det hører med, så jeg har ikke her et innlegg for en avholdslinje. Men jeg tror at det er veldig viktig å være bevisst dette, og se noe av det vi voksne ikke ser når alkoholen slår inn, sier Støre.