- Titusenvis av barn gleder seg ikke til jul, de gruer seg

Helseminister Jonas Gahr Støre bekymrer seg for at julefylla går ut over barna.

HVIT JUL: Hvit jul handler ikke bare om snøfall, men er også et begrep for en alkoholfri julefeiring. Helseminister Jonas Gahr Støre advarer mot overdrevet alkoholinntak når man feirer jul med barn.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HVIT JUL: Hvit jul handler ikke bare om snøfall, men er også et begrep for en alkoholfri julefeiring. Helseminister Jonas Gahr Støre advarer mot overdrevet alkoholinntak når man feirer jul med barn. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå oppfordrer han alle til banke på døra hos naboen dersom du vet at jula der inne er av det fuktige slaget.

Da Støre overtok som statsråd på helsefeltet, lå det rapporter på det nye skrivebordet hans med grimme tall. Rundt 30 000 barn rammes i alvorlig grad av foreldrenes alkoholbruk. Mange flere preges på annet vis. Nå har han i tillegg fått en fersk undersøkelse som viser at også julefylla går utover barna.

Stadig flere drikker stadig mer alkohol foran barna sine i jula, noen drikker veldig mye. Én av fem kvinner sier at julefeiringen er blitt mindre hyggelig på grunn av andres alkoholbruk. Over 80 prosent snakker aldri om alkoholbruk i forkant av jula.

Det går fram av undersøkelsen Ipsos MMI nylig gjorde for måteholdsorganisasjonen Av-og-til. Helseminister Støre maner nå til større ansvarlighet rundt julefylla.

Barna som gruer seg til jul Dagbladet er med når han oppsøker kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?», som Av-og-til har satt opp midt på Karl Johan i Oslo.

- Desember er den måneden i året med mest alkoholforbruk i Norge. Julehøytiden er også høytid for dette. Det betyr at det antakeligvis er titusenvis av barn som ikke gleder seg til jul, men som gruer seg. Og de gjør det basert på erfaring, sier Støre til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer