Titusenvis av østers lider en mystisk død utenfor norskekysten

- Situasjonen blir verre time for time.

DØR I HOPETALL:  Det er oppdaget haugevis av døde stillehavsøsters utenfor norskekysten, både i Vestfold og utenfor Hvaler-øyene. Bildet viser en koloni på Tjøme i sommer, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet
DØR I HOPETALL: Det er oppdaget haugevis av døde stillehavsøsters utenfor norskekysten, både i Vestfold og utenfor Hvaler-øyene. Bildet viser en koloni på Tjøme i sommer, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: HavforskningsinstituttetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eksperter i både Norge og Sverige slår nå alarm etter hele kolonier med østers dør utenfor norske- og svenskekysten. 

- Det er et vitenskapelig mysterium. I ett sund kan så mange som 80 prosent av østersene være døde, men noen kilometer unna, så ligger det kolonier som ikke er berørt, sier østers-gründer Trond Barth Andersen til Dagbladet.

I dagens Tønsbergs Blad forteller han om titusenvis av døde østers utenfor Nøtterøy og Tjøme.

- Situasjonen blir verre time for time, sier Barth Andersen til avisa.

Dør i hopetall Også utenfor den svenske vestkysten og i områder rundt Hvaler i Østfold meldes det om døde østers-kolonier. Den ulovlige østerstypen er svartelistet i Norge, og det er forbudt å sette dem ut i norske farvann.

Men de har de siste årene bredt om seg utenfor Vestfold, på Sørlandet og helt opp til Lindås på Vestlandet.

- Vi vet ikke hva som forårsaker dødsfallene ennå. Det kan være virus, bakterier eller andre årsaker. Vi jobber nå for å få oversikt over hvor utbredt dette problemet er, sier Torjan Bodvin i Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

Ingen forklaring Barth Andersen har i en tid overvåket østers i Nøtterøy-området i håp om å starte kommersiell utnyttelse. Det var også derfor han for en uke siden oppdaget de døde østers-koloniene.

- Det er enorme forekomster av disse skjellene i våre områder. Der vi sanker nå, så er det 300 østers per kvadratmeter - tenk deg det! Og det ligger titusenvis av døde her nå, sier Barth Andersen til Dagbladet.

Han sier østersene har dødd i små lommer, både utenfor Vestfold, rundt Hvaler-øyene og utenfor Koster i Sverige, med en til to dagers mellomrom.

- Alle er skrekkelig stuss på hva som har skjedd. Det normale hadde vært at alle skjellene i vårt område hadde krepert, dersom det hadde vært et virus som hadde kommet med havstrømmen, eller lignende. Men det er bare enkelte populasjoner som er døde, sier Barth Andersen.

I dag skal eksperter fra høyt og lavt ut på østersjakt - i håp om å løse mysteriet.

- For per nå har vi har ingen forklaring på hva som har skjedd, sier Barth Andersen.

Uønsket i Norge Stillehavsøstersen går under det latinske navnet «Crassostrea gigas», på grunn av deres enorme størrelse. Skjellene kan bli opp til 25 centimeter høye, og er svartelistet i Norge. Stillehavsøstersen importeres fra andre land, men er uønsket i norske farvann. Grunnen er at arten regnes som «invaderende».

- Det er ikke en naturlig art, og er ikke ønsket i Norge, fordi den kan endre det området den kommer til. Den kan danne rev, og i tilfeller også skvise vekk naturlige arter. Den er heller ikke noe særlig bra å ha på en badestrand med mange nakne barneføtter, fordi de er veldig skarpe, sier Bodvin i Havforskningsinstituttet til Dagbladet. 

Da de regnes som en fare for miljøet, er det også strengt forbudt å sette dem ut. I 2006 begynte østersen å dukke opp utenfor den svenske vestkysten og på Sørlandet. Havforskningsinstituttet har oppfordret folk til å høste og spise østersene.

- De kan så absolutt spises, og er aldeles nydelige, sier Bodvin til Dagbladet.

Bare kanskje ikke akkurat nå, før østersmysteriet er løst.

UKJENT ÅRSAK: I dag skal eksperter fra høyt og lavt lete etter årsaken til at østers dør i hopetall flere steder i Norge og Sverige. Dette bildet er fra Tjøme, hvor hele kolonier av stillehavsøsters nå har dødd ut. Foto: Havforskningsinstituttet
UKJENT ÅRSAK: I dag skal eksperter fra høyt og lavt lete etter årsaken til at østers dør i hopetall flere steder i Norge og Sverige. Dette bildet er fra Tjøme, hvor hele kolonier av stillehavsøsters nå har dødd ut. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer