Titusenvis av østers lider en mystisk død utenfor norskekysten

- Situasjonen blir verre time for time.

DØR I HOPETALL:  Det er oppdaget haugevis av døde stillehavsøsters utenfor norskekysten, både i Vestfold og utenfor Hvaler-øyene. Bildet viser en koloni på Tjøme i sommer, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet
DØR I HOPETALL: Det er oppdaget haugevis av døde stillehavsøsters utenfor norskekysten, både i Vestfold og utenfor Hvaler-øyene. Bildet viser en koloni på Tjøme i sommer, som da hadde landets støste forekomst av stillehavsøsters. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eksperter i både Norge og Sverige slår nå alarm etter hele kolonier med østers dør utenfor norske- og svenskekysten. 

- Det er et vitenskapelig mysterium. I ett sund kan så mange som 80 prosent av østersene være døde, men noen kilometer unna, så ligger det kolonier som ikke er berørt, sier østers-gründer Trond Barth Andersen til Dagbladet.

I dagens Tønsbergs Blad forteller han om titusenvis av døde østers utenfor Nøtterøy og Tjøme.

- Situasjonen blir verre time for time, sier Barth Andersen til avisa.

Dør i hopetall Også utenfor den svenske vestkysten og i områder rundt Hvaler i Østfold meldes det om døde østers-kolonier. Den ulovlige østerstypen er svartelistet i Norge, og det er forbudt å sette dem ut i norske farvann.

Men de har de siste årene bredt om seg utenfor Vestfold, på Sørlandet og helt opp til Lindås på Vestlandet.

- Vi vet ikke hva som forårsaker dødsfallene ennå. Det kan være virus, bakterier eller andre årsaker. Vi jobber nå for å få oversikt over hvor utbredt dette problemet er, sier Torjan Bodvin i Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer