Titusenvis demonstrerte for død over Asia (45)

Vil at alle som fornærmer Muhammed skal dø.

ØNSKER BLASFEMILOV: Titusenvis samlet seg i Karachis gater til støtte for landets blasfemilover, som er de strengeste i verden. Det er dødsstraff for blasfemi mot Muhammed. Foto: AFP
ØNSKER BLASFEMILOV: Titusenvis samlet seg i Karachis gater til støtte for landets blasfemilover, som er de strengeste i verden. Det er dødsstraff for blasfemi mot Muhammed. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistan har verdens strengeste blasfemilover. Blasfemi mot Koranen straffes med fengsel på livstid, mens det er dødsstraff for blasfemi mot Muhammed.

Ingen har så langt blitt henrettet for blasfemi i Pakistan, selv om flere titalls mennesker er dømt til døden. De fleste blir benådet etter å ha sonet flere år i påvente av en rettskraftig dom, mens andre blir drept i forbindelse med rettssakene.

Moderate krefter i Pakistan ønsker å forandre blasfemilovene for å hindre absurde rettssaker, der uskyldige mennesker får livet ødelagt av falske anklager. Blasfemianklager brukes ofte som hevn i private konflikter, der den blasfemianklagede kan sitte flere år i fengsel uten dom og være i livsfare på grunn av mobber.

Dødsdømt firebarnsmor Sommeren 2008 ble firebarnsmoren Asia Bibi (45), som er en del av den kristne minoriteten i Pakistan, angrepet av en mobb etter anklager om blasfemi fra arbeidskolleger. Politiet rykket ut og reddet Bibi fra mobben, men anklagene førte til tiltale og dødsdom i høst.

Saken har vakt stor oppmerksomhet både internasjonalt og i Pakistan. Motstanderne av de strenge blasfemilovene i Pakistan er i livsfare om de flagger synspunktene offentlig. I forrige uke ble guvernøren i Punjab, Salman Taseer, skutt 26 ganger av sin egen livvakt fordi han omtalte loven som «den svarte loven».

I etterkant av drapet på guvernøren har det vært flere demonstrasjoner til støtte for blasfemilovene og dødsdommen mot Asia Bibi. Den største så langt var i Karachi, der titusenvis av mennesker samlet seg.

Støtter livvaktdrap Religiøse ledere truet med å drepe alle som er uenig med dem og oppfordret til drap på politikere som ønsker å myke opp lovverket.

Det ble også uttrykt støtte til livvakt Malik Mumtaz Hussain Qadri, som drepte guvernør Taseer. En taler sa at han gjorde sin plikt som muslim.

- Vi vil forsvare drapet i retten, sa Fazalur Rehman, leder av Jamiat-e-Ulema Islam, ifølge Wall Street Journal.

Ifølge avisa er en av organisasjonene bak demonstrasjonen, Jamaat-ud-Dawa, ansvarlig for terrorangrepet på Mumbai i november 2008 der 166 mennesker ble drept. Angrepet var rettet mot hoteller og det jødiske senteret i byen. Flere av ofrene ble torturert før de ble drept.

DØDSDØMT: Asia Bibi avgir fingeravtrykk etter dødsdommen 8. november. Guvernør i Punjab, Salman Taseer, besøkte Bibi i fengselet 20. november. I forrige uke ble han skutt 26 ganger av livvakten sin for støtten til Bibi. Foto: Reuters
DØDSDØMT: Asia Bibi avgir fingeravtrykk etter dødsdommen 8. november. Guvernør i Punjab, Salman Taseer, besøkte Bibi i fengselet 20. november. I forrige uke ble han skutt 26 ganger av livvakten sin for støtten til Bibi. Foto: Reuters Vis mer

- Det er 50 ganger mer verdt å ta en jøde enn en ikke-jøde, skal terroristene ha uttalt før angrepet.

- Møter trusselen Sherry Rehman er en av politikerne som ønsker en demokratisk utvikling i Pakistan. Hun sa opp sin stilling som minister for mediene i 2008, fordi hun var uenig med statsminister Asif Ali Zardaris økte sensur.

Hun er også en aktiv motstander av blasfemilovene i landet, og ble på fredag kalt en «hedning» og en som støtter blasfemi, av flere islamske religiøse ledere.

Det er også utstedt en fatwa som sier at hun skal drepes. Den pakistanske regjeringen ønsker at Rehman forlater landet inntil situasjonen har roet seg.

- Jeg drar ingen steder. Jeg vil møte trusselen ansikt til ansikt, sier Rehman, ifølge WSJ.

VIKER IKKE: Sherry Rehman nekter å forlate Pakistan etter å ha mottatt en rekke dødstrusler på grunn av sin kamp mot blasfemilovene. Foto: Reuters
VIKER IKKE: Sherry Rehman nekter å forlate Pakistan etter å ha mottatt en rekke dødstrusler på grunn av sin kamp mot blasfemilovene. Foto: Reuters Vis mer