MØTTE TILHENGERNE: Statsminister Alexis Tsipras møtte titusenvis av støttespillere på Syntagmaplassen i kveld. Statsministeren anbefaler velgerne å si nei i folkeavstemningen om låneavtalen med EU. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / NTB Scanpix
MØTTE TILHENGERNE: Statsminister Alexis Tsipras møtte titusenvis av støttespillere på Syntagmaplassen i kveld. Statsministeren anbefaler velgerne å si nei i folkeavstemningen om låneavtalen med EU. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Titusenvis demonstrerte før folkeavstemning i Hellas

To dager før grekerne går til urnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av demonstranter fra både ja- og nei-siden demonstrerte i Hellas' hovedstad Aten fredag kveld, to dager før grekerne skal stemme over en låneavtale med EU.

Rundt 20 000 demonstranter til støtte for ja-siden og 25 000 nei-tilhengere var ute i gatene i den greske hovedstaden fredag kveld, ifølge gresk politi.

Nei-siden samlet seg på Syntagmaplassen foran den greske nasjonalforsamlingen, mens ja-siden, som den konservative opposisjonen i landet representerer, demonstrerte på gamle Olympiastadion.

Tsipras talte Statsminister Alexis Tsipras, som har oppfordret grekerne til å vende tommelen ned for en låneavtale med EU i folkeavstemningen søndag, ble møtt av jubel da han ankom Syntagmaplassen fredag kveld.

På offensivt vis gjentok han nok en gang oppfordringen om å stemme nei, og sa det handler om la grekerne leve i verdighet i Europa.

Tsipras sa også at uansett hva utfallet blir i folkeavstemningen, så er det en seier for demokratiet.

- Grekerne er fast bestemt på å ta saken i egne hender. Si et stolt «nei» til ultimatumene og dem som terroriserer dere, sa han.

Hellas' kreditorer i EU og IMF ønsker reformer i blant annet landets pensjonssystem og momsregime for å forlenge låneavtalen. Den venstreorienterte greske regjeringen har avvist kreditorenes vilkår.

Ifølge meningsmålingene er det dødt løp mellom ja- og nei-siden.

Sammenstøt Tidligere fredag kom det til sammenstøt mellom nei-demonstranter og politi i Aten.

Titalls mennesker var involvert i basketaket, hvorav mange av dem var kledd i svart og bar hjelmer. Situasjonen roet seg imidlertid tilsynelatende nokså fort, melder nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig som det pågikk demonstrasjoner i Aten, melder nyhetsbyrået AP at et supermarked i Aten-forstaden Vyronas ble plyndret. Ifølge gresk politi stormet titalls aktivister inn i butikken og stjal mat som senere ble delt ut til folk.

Rundt 30 personer skal ha deltatt i aksjonen. Ingen personer kom til skade i hendelsen.

Støttedemonstrasjoner Også i flere andre europeiske byer ble det holdt støttedemonstrasjoner for den greske neisiden fredag kveld.

Både i Roma, Brussel, Berlin, Frankfurt og Warszawa samlet folk seg, men i langt mindre antall enn i Aten.

(NTB)