Vulkanutbrudd på Filippinene:

Titusenvis har evakuert, men Pål bor fortsatt ved den tikkende vulkanen:
- Venter på smellet

Et farlig utbrudd kan skje innen noen timer.

LAVAEN STRØMMER: Pål Shik Halgunset flyttet til Filippinene for to år siden. Der bor han like ved vulkanen Mayon, som i disse dager spyr ut aske og lava. Ifølge myndighetene kan et farlig utbrudd skje innen kort tid. Video: Pål Shik Halgunset / CCTV / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pål Shik Halgunset (55) er opprinnelig fra Orkdal i Trøndelag, men flyttet til Filippinene for to år siden.

Til Dagbladet forteller han at han bor i Tabaco City like ved Mayon-vulkanen, som i disse dager spyr ut store mengder lava og aske.

VENTER PÅ UTBRUDD: Pål Shik Halgunset føler seg ikke trygg, og må holde seg innendørs på grunn av Mayon-vulkanen i Filippinene. Foto: Privat
VENTER PÅ UTBRUDD: Pål Shik Halgunset føler seg ikke trygg, og må holde seg innendørs på grunn av Mayon-vulkanen i Filippinene. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har hatt en vond følelse av at vulkanen kunne få et utbrudd fra da jeg kom hit, og den frykten ble dessverre en realitet fortere en det jeg kunne ha forestilt meg.

  • Se videoen av vulkanens utbrudd øverst i saken, filmet fra Påls hjem.

Nest høyest farenivå

Ifølge NTB er 40 000 mennesker evakuert fra området rundt vulkanen, som natt til tirsdag hadde en lavasprut på 700 meter opp i lufta over krateret, og med en askesky som strakte seg nærmere tre kilometer oppover.

På mandag ble farenivået hevet til fire, hvor fem er det høyeste nivået. Ifølge myndighetene kan et farlig utbrudd ventes i løpet av timer eller dager.

- Nå har de utvidet sikkerhetssonen til ni kilometer radius, og vi bor i ti kilometer radius fra vulkanen. Jeg syns det kommer faretruende nært nå, forteller Shik Halgunset.

Han legger til at han likevel tror at de hjemme er dem som er mest bekymret:

- Jeg er trønder og har vært ute i en uværsdag før.

Tirsdag fikk han, og alle andre innbyggere i området, beskjed om å holde seg innendørs.

Beordringen kom fra guvernøren i Albay-provinsen:

- Man kan lukte svovel inne, og utendørs blir man grå av asken som faller ned. Vi har ikke lov til å bevege oss utendørs nå uten ansiktsmaske, forteller Shik Halgunset.

- Føler meg ikke trygg

I FINVÆR: Slik ser vulkanen ut i klarvær, uten utbrudd. Bildet ble tatt i sommer. Foto: Pål Shik Halgunset
I FINVÆR: Slik ser vulkanen ut i klarvær, uten utbrudd. Bildet ble tatt i sommer. Foto: Pål Shik Halgunset Vis mer

Selv om titusenvis av mennesker har evakuert, valgte Pål og samboeren å bli igjen, en avgjørelse han kanskje kommer til å angre på.

- Min samboer, som er herfra, vil ikke evakuere, og da godtar jeg det. Hun og hele familien blir her, og da blir jeg her med dem. Men om det bare var opp til meg ville jeg flytta på meg for en uke siden, sier Shik Halgunset.

- Så hvordan har du det nå?

- Jeg har det bra, men er ganske nervøs.

Om farenivået øker til fem, vil de ifølge Shik Halgunset bli tvangsevakuert av hæren.

- Jeg håper ikke vi kommer til det, men jeg føler meg ikke trygg slik situasjonen er nå. Vi venter egentlig bare på at det skal smelle, og om det gjør det så rekker vi ikke å springe. Da er det for seint. Det er psykisk slitsomt å vente på et storutbrudd.

For nå er rømningsmulighetene små for Shik og samboeren, forteller han.

- Det er fullt på bussene og båtene, og vi kommer oss ikke inn til Legazpi hvor det er en flyplass, fordi veien inn dit er stengt. All flytrafikk er også innstilt. Man må bare håpe på at det store utbruddet uteblir.

Mayon ligger i Albay-provinsen om lag 340 kilometer sørøst for Manila – i nærheten av byen Legazpi med over 150.000 innbyggere. Vulkanen har hatt 50 utbrudd de siste 500 årene, skriver NTB.