Titusenvis kan miste Nav-stønad neste vår

Neste vår kan nesten 70.000 personer miste sin Nav-stønad. De vet ennå ikke hva som vil skje etterpå. Heller ikke arbeidsministeren er sikker.

BER OM SVAR: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vet ennå ikke hva som skjer for de nesten 70 000 som kan miste sin Nav-stønad neste år. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BER OM SVAR: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vet ennå ikke hva som skjer for de nesten 70 000 som kan miste sin Nav-stønad neste år. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at fireårsfristen for å motta arbeidsavklaringspenger (AAP) går ut 1. mars neste år, skriver Aftenposten.

AAP ble innført i 2009 og erstattet da ordningene med rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad.

Hele 68.200 personer som får AAP nå kan stå helt uten stønad i mars neste år, og kan måtte henvende seg til sosialkontorene. De har nemlig ennå ikke fått «avklart» om de skal over på uførepensjon, kan komme tilbake i jobb eller fått informasjon om hva de har krav på.

- Jeg har spurt Nav om tall for dette, men verken de eller jeg kan forutsi hva som vil skje, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

- Jeg vil advare sterkt mot å tro at alle disse kommer over på uførepensjon. Noen vil komme tilbake i jobb, og noen vil gå over i uførepensjon, sier hun.

Innad i Nav skal det nå pågå et hektisk arbeid for å klargjøre dette, skriver avisen, noe som ikke gjør Høyre-leder Erna Solberg imponert.

- Det ligger noen bomber som regjeringen - om de ikke har feid dem under teppet - i alle fall har oversett. Regjeringen har vært forbausende stille om hva som skal skje, sier hun.

Arbeidet med å finne ut av framtiden til de 68.200 kommer på toppen av en annen stor jobb innad i Nav: innføring av en ny uførestønad i 2015.

(NTB)