Titusenvis rammet av togkaos i Sverige

All togtrafikk til og fra Stockholm sørfra stanset i flere timer.

FORSINKELSER: Store forsinkelser i togtrafikken i Sverige skaper problemer for alle som skal ut å reise i julen. Her venter opgitte passasjerer på Stockholms Centralstation.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
FORSINKELSER: Store forsinkelser i togtrafikken i Sverige skaper problemer for alle som skal ut å reise i julen. Her venter opgitte passasjerer på Stockholms Centralstation. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store snømengder førte til full stans i togtrafikken i store deler av Sør-Sverige lille julaften. Snøen har også ført til kaos på mange veistrekninger.

Mange av problemene i togtrafikken skyldes omfattende feil på det elektriske anlegget.

All togtrafikk til og fra Stockholm sørfra stanset i flere timer og kom ikke i gang igjen før i 14-tiden. Avgangene nordover til Kiruna og Narvik var også kraftig forsinket.

- Vi kan nok love at alle våre trafikanter kommer fram i dag, men elfeilen og problemene med snøen i Skåne gjør at alle våre reisende må belage seg på forsinkelser. Også tog som ikke er direkte berørt av elfeilen må regne med forsinkelser, sier Telma Henrysson, pressevakt i den svenske statsbanen SJ, til Dagens Nyheter.

Evakuert Et dieseldrevet tog ble sendt ut for å evakuere passasjerer som sto fast mellom Göteborg og Stockholm.

- Det blir jo raskt kaldt, påpekte Trafikverkets pressetalsmann Peter Behrman.

Problemene rammer spesielt den sørlige delen av landet. All trafikk står mellom Malmö og Göteborg.

Heller ikke mellom Stockholm og Västerås gikk det tog lille julaften ettermiddag. Og avgangene nordover til Kiruna og Narvik var kraftig forsinket.

Flere tusen svensker måtte derfor belage seg på å vente mange timer på sentralstasjonen i Stockholm og andre togstasjoner langs de rammede strekningene.

Veier snør igjen Trafikverkets sjef Gunnar Malm slo fast at værsituasjonen var ekstrem og at konsekvensene var store også for veitrafikken.

- De ressursene som finnes tilgjengelige i Sverige, uavhengig av om det dreier seg om vei eller jernbane, er satt inn. Det finnes ikke flere ressurser akkurat nå, sier Malm til nyhetsbyrået TT torsdag ettermiddag.

- Den ekstreme værsituasjonen gir seg til syne også i veitrafikken sør i Sverige, der vi nå bare kan garantere framkommeligheten på E4 og E6. Mindre veier og riksveier har store problemer. De snør ganske enkelt igjen, sier Malm.

Alt tilgjengelig brøytemannskap er satt inn, men snøen laver ned over Sør-Sverige i så store mengder at brøytemannskapene ikke klarer å holde tritt.

Bedre i Europa Mens svenske sliter med snøen, virker situasjonen lysere for flytrafikken i lenger sør i Europa, som har vært rammet av kaos og forsinkelser på grunn av snø og kulde de siste dagene.

På Heathrow-flyplassen i London, som er verdens mest trafikkerte flyplass, var trafikkavviklingen på 90 prosent torsdag ettermiddag, opplyser en talsmann for selskapet som driver flyplassen, BAA.

- Vi beklager på det sterkeste problemene dette har medført for passasjerene, og vi jobber nå hardt med flyselskapene for å kunne vende tilbake til normal trafikk, sier en talsmann for BAA.

Glatt i Tyskland Også på Gatwick og London City Airport gikk flyene nesten etter rute.

Trafikken på Eurostar-togene mellom London og Paris og Brussel gikk etter rute torsdag ettermiddag. Men på grunn av at mange værfaste flypassasjerer de siste dagene har booket seg togbilletter i stedet, er det ikke mulig å kjøpe nye billetter på togene før etter jul.

I Tyskland var det bedringer i flytrafikken i blant annet Frankfurt og München. Men underkjølt regn har ført til svært glatte veier mange steder i landet, og det meldes om lange køer og flere ulykker.

(NTB)