Titusenvis samlet på Petersplassen

Paven viste seg til slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pavens helse har opptatt katolikker over hele verden de siste månedene etter at han flere ganger har vært innlagt på sykehus. Sist søndag ble han nok en gang utskrevet, men han er ved dårlig helse og kan knapt bruke stemmen. For første gang siden pave Johannes Paul II ble øverste leder for Den katolske kirke, skal han derfor ikke snakke under påskas messer.

Likevel håper trofaste tilhengere å få et glimt av den aldrende, hvitkledte mannen som tilsynelatende er nærmere døden enn livet. Mange hadde samlet seg i forkant av messen på Palmesøndag med håp om å få et glimt av kirkelederen, som har en helt spesiell status etter å ha ledet kirken i 26 år.

Pavens vikar

I dag ble messen ledet av kardinal Camillo Ruini, som er pavens vikar i Roma. Palmesøndag var dagen da Jesus red på et esel inn i Jerusalem. Ryktene hadde begynt å gå om at Jesus hadde vekket opp Lasarus fra de døde, og ifølge Johannes\' evangelium samlet folkemengden seg og la palmegrener foran føttene hans og kalte ham Israels konge. Messen markerer inngangen til påskeuka, som er den viktigste kristne høytiden.

Messen startet med at prester kom inn på Petersplassen i prosesjon med olivengrener og palmeblader.

Pavens vindu i tredje etasje sto åpent, og den røde pavevimpelen vaiet på utsiden. På forhånd fikk publikum beskjed om at paven kanskje ville vise seg i vinduet. De måtte vente lenge, men til slutt viste paven seg i vinduet mens han holdt en olivengren og vinket til de fremmøtte i ett knapt minutt.

Folkemassen reagerte med glede og gråt, og mange hilste tilbake til paven, som så sliten og blek ut.

En kardinal leste opp en hilsen fra paven, der han sa at han hilste mengden med stor glede.

VIKAR: Kardinal Camillo Ruini overtok pavens oppgave med å lede messen i dag. Foto: SCANPIX
VIKAR: Kardinal Camillo Ruini overtok pavens oppgave med å lede messen i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Under messen ble det lest opp en spesiell bønn, der paven ble kalt vår kjære far, og kardinalen ba om at paven får fortsette tjenesten helt til det siste. Kardinalen sa i sin tale at energien fra Jesu kors skinner med klarhet i pavens ansikt.

Siden operasjonen han hadde i luftrøret, har paven bare snakket offentlig to ganger. Begge gangene var stemmen ru og knapt hørbar. På Palmesøndag i fjor kom paven overraskende ut til publikum på Petersplassen i den lille bilen som offisielt kalles Pavemobilen. Han kysset små babyer som ble holdt opp foran ham og holdt på et palmeblad for å symbolisere håp.