Titusenvis tatt av spillegalskap

Psykiater Hans Olav Fekjær ved Blå Kors Senter i Oslo får stadig økende pågang av folk som må ha hjelp for å få bukt med sin spilleavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De fleste får også andre problemer. Gjeld, økonomisk underslag, depresjoner og sosial angst er blant de alvorligste. Utenlandske studier påviser også en høy andel av samlivsbrudd, jobbvansker og voldsproblemer.

- Alle kan rammes. Felles er at de har en overdreven forestilling om gevinstmulighetene. Dersom de spiller en halvtime med tap, tror mange at storgevinsten må være like rundt hjørnet. De må bare fortsette, sier psykiater Hans Olav Fekjær ved Blå Kors, et av de tre behandlingsstedene i Norge som også behandler spilleavhengige.

En del av behandlingen er å finne realistiske nedbetalingsplaner av gjelda. Den spillegale gjør hva som helst for å skaffe seg mer penger. Atferdsterapi er et sentralt element i behandlingen.

- Den subjektive opplevelsen av å miste kontrollen er større blant spilleavhengige enn hos dem som ruser seg. Det er også lettere å skjule, dermed får den utvikle seg, sier Fekjær, som i vår var med å starte Norsk forening for pengespillproblematikk.

Spilleautomater finnes snart i hver kiosk her i landet. I løpet av 90-tallet skjedde en 47-dobling av omsetningen, viser tall Fekjær har innhentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer