VELTEDE TRÆR: Et tre falt over fylkesvei 325 mellom Åsgårdstrand og Horten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VELTEDE TRÆR: Et tre falt over fylkesvei 325 mellom Åsgårdstrand og Horten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Ekstremværet «Knud»

Titusenvis uten strøm og store materielle skader

Meteorologisk institutt har avsluttet ekstremvarselet.

Fra fredag kveld begynte ekstremværet «Knud» å løye. Ved 4-tida i natt besluttet vakthavende meteorolog ved Meteorolgisk institutt, Kristen Gislefoss, å avslutte ekstremvarselet.

- Det er fortsatt liten storm i Rogaland, men været oppfyller ikke lenger kriteriene for et ekstremvarsel, sier Gislefoss til Dagbladet.

AVSLUTTET EKSTREMVARSEL: Vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt
AVSLUTTET EKSTREMVARSEL: Vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt Vis mer

Ikke alvorlige personskader

Alle politidistriktene fra Rogaland via Agder og på hele Østlandet meldte stadig vekk om veltede trær, hustak som løsnet, og vegg- og takplater som blåste av gårde utover fredagskvelden og natta. Tross advarsler gikk mange ut for å oppleve det ufyselige uværet. Tidlig lørdag morgen var det imidlertid ikke meldt om alvorlige personskader.

Fredag hevet Meteorolgisk institutt farenivået fra oransje til rødt i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus.

- Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sa statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt til NTB.

Men fullt så ille ble det ikke på Østlandet.

- Lavtrykket kom noe lengre vest, så været ble ikke fullt så ille på Østlandet. Agder og Rogaland fikk det absolutt kraftigst, forklarer Gislefoss.

SLET SEG: Båter slet seg i uværet. Her en båt på Hamresanden i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SLET SEG: Båter slet seg i uværet. Her en båt på Hamresanden i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Veltede trær

På Holmlia i Oslo blåste et tre over ende og knuste en bil. I Lindesnes fikk en person deler av et garasjetak i hodet.

Politiet i Agder minner, ifølge NTB, om at det er stort vindfang i store trær, siden løvet fortsatt sitter på greinene. En rekke veltede trær i Kristiansand viste tydelig hvilke enorme krefter som hadde vært i sving. I Torridalsveien i Kristiansand braste et tre rett ut i veibanen og traff en møtende bil.

– Jeg bråbremset og kjørte ut til venstre. Men det var dessverre for seint, og treet traff bilen, forteller Marek Nowak til Fædrelandsvennen.

– Jeg så livet mitt passere i revy, sier svigerdatteren Amanda Siwik.

STORMEN «KNUD»: For båtfolket på Hankø Marina spiller ikke været noen rolle. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Strømløse

På det meste var også mer enn 51.000 strømkunder uten strøm i Agder. Tidlig lørdag morgen var fortsatt mer enn 18.000 kunder uten strøm, ifølge Agder Energi.

- Vi gjør alt vi kan for å få strømmen tilbake. Men det er steder på Agder der arbeidet måtte avbrytes av sikkerhetshensyn. Trær knakk som fyrstikker like ved montørene. Og da må sikkerheten komme først, fortalte kommunikasjonsrådgiver Mette Wigstøl i Agder Energi til Agderposten.

På Eigerøya i Rogaland ble det målt en middelvind på 35,9 sekundmeter over en periode på ti minutter fredag kveld. Når vinden overstiger 32,6 sekundmeter over et gjennomsnitt på ti minutter kategoriseres uværet som orkan.

I de kraftigste vindkastene på Eigerøya hadde «Knud» en styrke på 43,1 sekundmeter. Ved 4-tida i natt hadde imidlertid gjennomsnittsvinden på samme sted sunket til 23,4 sekundmeter, noe som innebærer liten storm.

Ved Lindesnes fyr i Vest-Agder ble det målt vindkast på 42,5 sekundmeter.

- Tryggest innendørs

Før uværet ble folk oppfordret til å binde fast gjenstander og holde seg innendørs.

- Med såpass sterke vinder er det fare for at takstein løsner og at trær velter. Dersom du ikke har behov for å gå ut, er det absolutt tryggest å holde seg innendørs, sier Gislefoss.

MATERIELLE SKADER: Deler av taket på klubbhuset til Vang Fotballag på Hamar er tatt av vinden. Foto: Hedemarken brannvesen / NTB scanpix
MATERIELLE SKADER: Deler av taket på klubbhuset til Vang Fotballag på Hamar er tatt av vinden. Foto: Hedemarken brannvesen / NTB scanpix Vis mer

En rekke ferjeforbindelser, Color Line, Fjord Line, DFDS, Stena Line og Bastøferja, ble også rammet av uværet. Også reisende med tog og fly ble rammet. I Fredrikstad blåste et tre over jernbanesporet og Østfoldbanen ble stengt mellom Fredrikstad og Råde i flere timer. I Rogaland ble Sørlandsbanen stengt mellom Egersund og Vigrestad, melder NTB.

Politiet flere steder melder også om at båter har slitt seg. I Korshavn i Agder førte uværet til at det oppsto ei svær glipe i ei bru slik at veiforbindelsen inn til fastlandet ble stengt.

- Det virker som om folk har tatt sine forholdsregler, og vi har ikke hatt mer enn normalaktivitet. Kanskje dukker det opp flere meldinger om skader og problemer nå når det lysner, sier redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

GLESVÆR: Her treffer bølgene land på Vestlandskysten. Nå er farenivået hevet fra oransje til rødt. Video: Jon Steinar Midlang Vis mer