Tiur

Tiuren nekter å la seg skremme. Da blir Alva (3) frustrert

Tommy Grande støtte på ei nysgjerrig tiur da han var på tur med bikkja. Da fikk Alva (3) testet tålmodigheten sin.

ERTET: Om det var tiuren som ertet den engelske springer spanielen Alva (3), eller omvendt, det er ikke lett å si. Tommy Grande og hunden Alva fikk et usedvanlig nært møte med ei tiur da han var på tur på Ringsakerfjellet. Video: Tommy Grande Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tommy Grande fra Moelv trodde han skulle ut på en vanlig trugetur med hunden sin, Alva. Vel framme, skulle turkameratene få seg et uvanlig møte med en over gjennomsnittet nysgjerrig tiur.

- Jeg var litt redd for at tiuren skulle stikke av da bikkja så den, men det var det ingen fare for, forteller Grande til Dagbladet.

- Jeg syntes det var litt skummelt

Det var lørdag formiddag at det spesielle møtet med ei tiur fant sted. Grande og hans tre år gamle fuglehund, Alva, tok seg ei nistepause, etter å ha trasket oppover Ringsakerfjellet i Hedmark.

HELT NATURLIG: Slik oppfører dyrene i skogen seg når de tror ingen kan se dem. Opptaket er gjort med et viltkamera. Det viser dyrenes oppførsel vet et såkalt kommunikasjonstre, der de markerer seg ved å etterlate lukt. Video: Alberta Parks Vis mer

- Jeg har jo sett tiur før, men ikke så nærme. Jeg syntes det var litt skummelt akkurat da tiuren kom. De kan jo slå og hakke, men jeg fant fort ut at det her kom til å gå veldig fint, forteller Grande til Dagbladet.

  • Se videoen av møtet mellom Alva og tiuren øverst i saken.

Storfuglen viste ikke tegn til å være redd for verken Grande eller hunden Alva. Tvert imot. Grande forteller at tiuren ønsket å vise seg fram, og den ville ikke la den engelske springer spanielen Alva slippe unna med det første.

- Tiuren kom helt innpå og var nysgjerrig på bikkja, det så ut som de hadde det ganske bra begge to, forteller Grande.

TIURDRAMA: Denne paringsklare tiurfuglen ble fanget opp på film av et viltkamera et sted i romeriksskogene. Så ble kameraet stjålet. Skogbruksjefen oppdaget at tyven var fanget i et annet kamera. Video: Viltkamera / Nes kommune, Romerike Vis mer Vis mer

Het lek og sliten hund

Grandes Springer Spaniel og tiuren drev på en times tid, før leken tok slutt.

- Da forsvant den oppover lia og satte seg i skogkanten. Da var bikkja blitt ganske så sliten, legger Grande til med et flir om munnen.

Grande er glad for at alt gikk knirkefritt, både for tiuren og Alva. Alva var muligens heller misfornøyd med å ikke få tiuren på vingene.

- Det kunne gått verre med møtet. Heldigvis ble det ingen skader, men en fin opplevelse, forteller Grande til Dagbladet

Den engelske springer spanielen er hva man kaller en «støtende fuglehund», noe som betyr at hunden finner fuglene, og deretter jager dem.

- Jeg vet ikke helt hva hun prøvde på, ler Grande.

I videoen øverst i saken kan man høre Grandes kommentar til Alva da hun forsøker å få tiuren på vingene, noe som fungerer heller dårlig.