Tja til vikarbyrådirektivet

Rogaland Ap godtar EU-direktivet på strenge vilkår.

JA PÅ VILKÅR: Rogaland Ap sier ja til vikarbyrådirektivet, men stiller strenger vilkår. Kompromissforslaget sikret flertall, kanskje takket være Jens Stoltenbergs tale til årsmøtet i går? Foto: Kent Skibstad / Dagbladet
JA PÅ VILKÅR: Rogaland Ap sier ja til vikarbyrådirektivet, men stiller strenger vilkår. Kompromissforslaget sikret flertall, kanskje takket være Jens Stoltenbergs tale til årsmøtet i går? Foto: Kent Skibstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med stort flertall, men med stor tvil, gikk Rogaland Ap i ettermiddag inn for vikarbyrådirektivet. 88 stemte for, mens 33 stemte mot et kompromissforslag som sier at Rogland Ap deler skepsisen som flere lokallag i fylket og flere fagforbund har uttrykt ved å kreve veto. Fylkespartiet ber regjeringen sikre rettighetene for både midlertidig og fast tilsatte gjennom sterk lovgivning parallelt med implementering av direktivet.

- Betinget ja - Dersom dette ikke er mulig, må regjeringen bruke reservasjonsretten mot direktivet, heter det i vedtaket.

- Jeg synes dette er et klokt vedtak, fordi det vil bidra til å gi vikarer tryggere arbeids- og lønnsforhold enn i dag, sier fylkesleder Frode Berge.

Han understreker at arbeidsmiljøloven har sterke begrensninger på bruken av midlertidig ansatte og vikarer.

Høyre-trussel - Jeg føler meg trygg på at disse begrensningene vil stå seg godt i forhold til EØS-avtalen. Den største trusselen mot ryddige forhold i arbeidslivet, er en høyre-dominert borgerlig regjering etter valget i 2013, sier Berge. 

- Jeg vurderer dette som et betintet ja til direktivet, sier stortingsrepresentant fra Rogaland, Eirin Sund, til Dagbladet. Ap's stortingsgruppe gikk før jul inn for direktivet.

En rekke store lokallag, blant dem Stavanger, Haugesund og Sola hadde vedtak om å si nei til direktivet før årsmøtet. Men delegatene var fristilte, og tvilere kan ha blitt overbevist av statsminister og partileder Jens Stoltenbergs tale lørdag.

Tenke sjæl Stoltenberg understreket at Ap " må tenke  selv", og ikke følge LO uansett.

LO gikk i 2010 inn for direktivet, men snudde. Nå krever LO, Unio, Ys og SV at regjeringen bruker reservasjonsretten.

Flere lokallag i Ap har de siste ukene og månedene fattet vedtak mot direktivet, men bare ett fylkesparti, Finnmark, har så langt sagt nei.

SV-dissens SV's stortingsgruppe anbefaler landsstyret å ta dissens, men Stoltenberg sa til Dagbladet i går at forhandlingene om direktivet ikke er ferdige i regjeringen, og at SV ikke har varslet dissens.