- Tjen Folket er limet i organisasjonen

En lukket gruppe tar beslutninger om SOS Rasismes framtid, mener Tjen Folket-avhopper Hogne Ormåsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Jeg håper at folk vil legge merke til det viktige antirasistiske arbeidet SOS Rasisme gjør, sier Hogne Ormåsen, som er bror til Henrik Ormåsen som i dag er leder av Mao- og Stalin-dyrkende Tjen Folket.

- Personlig synes jeg det er problematisk med de sterke koblingene mellom SOS Rasisme og Tjen Folket, fordi det er en egen lukket gruppe tar beslutninger på vegne av SOS Rasisme, sier Hogne Ormåsen til Dagbladet.

• Les også: Dekknavn «Joe»

Han har selv lang fartstid fra SOS Rasisme, blant annet fra landsstyret og som fylkesansvarlig. Kritikken til tross, mener han organisasjonen ikke har utspilt sin rolle.

- Viktig jobb- SOS Rasismes arbeid i Norge er veldig bra og organisasjonen har en viktig jobb å gjøre i åra som kommer, sier Hogne Ormåsen til Dagbladet.

Han ble med i Tjen Folket høsten 2003, men brøt ut i 2005.

- Tjen Folket er limet i organisasjonen og Kjell Gunnar Larsen skal ha mye av æren for å bygge opp SOS Rasisme til den bevegelsen den er i dag, sier Hogne Ormåsen.

Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme henviser til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen.

<strong>TAUS:</strong> Kjell Gunnar Larsen drifter en organisasjon som mottar flere millioner i støtte fra staten. Likevel vil han ikke oppgi sine egne verv eller antall ansatte. i Tjen Folket kaller han seg Joe. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TAUS: Kjell Gunnar Larsen drifter en organisasjon som mottar flere millioner i støtte fra staten. Likevel vil han ikke oppgi sine egne verv eller antall ansatte. i Tjen Folket kaller han seg Joe. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Larsen vil ikke opplyse hvor mange som i dag er ansatt.

- Vi har ingen rekrutteringsproblemer i organisasjonen. Det er mange flinke aktivister og folk som arbeider hardt uten å få lønn. Vi har i alle år rekruttert til lønna stillinger fra våre egne aktivister, svarer Larsen via e-post.

Larsen er registrert som nestleder i Tjen Folket. Han ønsker ikke å oppgi alle sine verv og posisjoner i SOS Rasisme til Dagbladet.

- Alle beslutninger som gjelder SOS Rasisme blir tatt av de demokratisk valgte organer i SOS Rasisme, sier Larsen.

- Ønsker revolusjonLarsen ønsker ikke å svare på anklagene om kupp av organisasjonen, men Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen, som til daglig er ansatt i SOS Rasisme, avviser dette.

Han bekrefter at Tjen Folket har en revolusjonær linje, der vold inngår som et legitimt politisk virkemiddel.

- Vi ønsker revolusjon i Norge. Alle revolusjoner i Norge har blitt gjennomført ved hjelp av våpen. Både i 1814, 1884 og 1905 så var våpenmakt, eller mangel på dette, avgjørende, skriver Ormåsen.

Tjen Folket:


Norsk politisk gruppe som beskriver seg selv som maoistisk, og som blir beskrevet som stalinistisk.

Etablert i 1998. Hele styret sitter sentralt i SOS Rasisme.

Flere medlemmer er tidligere ekskludert fra Rød Ungdom og AKP.

Tjen folket har erklært støtte til de «fem store», Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao.

Tjen Folket mener det demokratiske styresettet i dagens Norge er en form for «borgerlig diktatur», og vil erstatte det med et klasseløst samfunn. Veien dit går gjennom proletariatets og arbeiderklassens diktatur.

Medlemstall: Ukjent og hemmelig.

Ungdomsorganisasjon: Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU)

- Veien til frihetens rike går gjennom et demokratisk diktatur for arbeiderklassen, skriver han videre.

Larsen nekter å svare på om noen Tjen Folket-aktiviteter er finansiert gjennom SOS Rasisme, men Ormåsen avviser dette.

Ormåsen avslutter eposten med et sitat fra sosiologen Alexander Zinoviev:

«Når jeg ser tilbake over dette århundre, kan jeg fastslå at Stalin var det største individet for dette århundret, det største politiske geniet.»

- Jeg merker ikke noe til at mange er med i Tjen Folket. Vi snakker ikke partipolitikk i SOS Rasisme, sier landsstyrerepresentant Monica Hauge Skaten (Ap) fra Hordaland.

<strong>MENER SOS RASISME ER VIKTIG:</strong> Hogne Ormåsen, tidligere medlem av Tjen Folket og SOS Rasisme. Foto SOS Rasisme
MENER SOS RASISME ER VIKTIG: Hogne Ormåsen, tidligere medlem av Tjen Folket og SOS Rasisme. Foto SOS Rasisme Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer