GA MUNNKURV: Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen (36) er ansatt ved SOS Rasismes administrative hovedkontor i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GA MUNNKURV: Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen (36) er ansatt ved SOS Rasismes administrative hovedkontor i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Tjen Folket-leder ga munnkurv til tillitsvalgte i SOS Rasisme

Som ansatt i SOS Rasisme ber Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen medlemmene av SOS Rasisme tie om interne forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I begynnelsen av mai ble lokalt tillitsvalgte i SOS Rasisme ilagt munnkurv om medlemsrot og Tjen Folkets sterke stilling i organisasjonen.

Munnkurven kom fra Tjen Folket-lederen selv, viser en intern e-post som Dagbladet er tilsendt.

«Jeg vil be dere om IKKE å snakke med pressa om denne saken», skriver Ormåsen (36) i en e-post til lokale aktivister og lokallagsledere.

E-posten ble sendt dagen etter at Dagbladet avslørte en hemmelig revisor-rapport som viser at halvparten av de spurte i Haugesund, Trondheim og Molde ikke visste at organisasjonen hadde registrert dem som medlemmer - og dermed også søkte om statsstøtte for dem.

Dobbeltrolle Henrik Ormåsen er regionkontakt i SOS Rasisme og ansatt ved kontoret i Haugesund. Samtidig er han leder i det maoistiske partiet Tjen Folket.

BREVET: I e-posten fra Ormåsen er beskjeden om å ikke uttale seg til pressen klar. Faksimile: Dagbladet.
BREVET: I e-posten fra Ormåsen er beskjeden om å ikke uttale seg til pressen klar. Faksimile: Dagbladet. Vis mer

I dagene før han sendte e-posten var Dagbladet i kontakt med en rekke nåværende og tidligere lokale tillitsvalgte i SOS Rasisme, blant annet om Tjen Folkets sterke posisjon i organisasjonen.

Ormåsen bekrefter at han sendte e-posten, men avviser at den er problematisk.

- Vi har bedt våre aktivister om ikke å bli intervjua på telefon. Grunnen til dette er at vi opplever Dagbladet som uredelig i sine fremstillinger, skriver Ormåsen i en e-post.

I brevet oppfordres medlemmer til «å ikke svare» på henvendelser.

- Er det ikke litt spesielt at du ber medlemmer av SOS Rasisme tie om kritikk som blant annet handler om Tjen Folkets rolle i SOS Rasisme, all den tid du selv er leder av Tjen Folket?

- Dette var et råd fra ledelsen i SOS Rasisme, ikke fra meg som enkeltperson, skriver Ormåsen.

De aller fleste tillitsvalgte Dagbladet senere har tatt kontakt med, sier de har fått beskjed om å henvise journalister direkte til hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen ved kontoret i Haugesund, der Ormåsen også jobber.

BER MEDLEMMENE REAGERE: Grunnlegger av SOS Rasisme Khalid Salimi uttalte seg for første gang om hva han mener SOS Rasisme må gjøre i dag, 21. mai.
BER MEDLEMMENE REAGERE: Grunnlegger av SOS Rasisme Khalid Salimi uttalte seg for første gang om hva han mener SOS Rasisme må gjøre i dag, 21. mai. Vis mer

Larsen er nestleder i Tjen Folket og fungerer som SOS Rasismes hovedtalsmann i forbindelse med det rot i medlemstall og økonomi som nå granskes av flere fylker, samt Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Frykter straff- SOS Rasisme styres fra toppen og ned. Ofte vet vi ikke hvem de andre lokallagslederne er, fordi det hemmeligholdes internt og vi må hele tiden forholde oss til sentralleddet. Ledelsen er en liten, kontrollerende kjerne bestående av personer i Tjen Folket, sier den tillittsvalgte i SOS Rasisme som videresendte Ormåsens e-post til Dagbladet.

MEDLEMSROT: I en hemmeligholdt undersøkelse utført av KPMG ble det slått fast at totalt halvparten av medlemmene i tre byer  ikke ville bekrefte  at de var medlemmer av organisasjonen i 2008.
MEDLEMSROT: I en hemmeligholdt undersøkelse utført av KPMG ble det slått fast at totalt halvparten av medlemmene i tre byer ikke ville bekrefte at de var medlemmer av organisasjonen i 2008. Vis mer

Personen ønsker ikke å stå fram med navn, av frykt for represalier fra organisasjonens ledelse.

- Da forhindrer de at jeg får delta på landsmøtet til høsten. Der akter jeg å si hva jeg mener om dem. Tjen Folket har kuppet organisasjonen og misbruker en god sak. De ødelegger alt hva SOS Rasisme står for, sier den tillitsvalgte. 

«Koker suppe på en spiker» I e-posten, som ble sendt 5. mai, hevder Ormåsen overfor medlemmene at Dagbladet koker «suppe på en spiker».

SENTRALE I SOS RASISME: Det Dagbladets kilder og kildemateriale peker ut som en rekke sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme  bestilte i 2008 grafitti og hærverk på bygninger i Oslo og Bergen. Dette avvises av ledelsen i SOS Rasisme.
SENTRALE I SOS RASISME: Det Dagbladets kilder og kildemateriale peker ut som en rekke sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme bestilte i 2008 grafitti og hærverk på bygninger i Oslo og Bergen. Dette avvises av ledelsen i SOS Rasisme. Vis mer

«Dagbladet bruker store ressurser på å snuse opp ett eller annet de kan framstille som «sensasjonell» avsløring. De har jobbet ukevis med dette, og ikke klart å funnet noe nytt».

Siden da har Dagbladet i en serie avsløringer fortalt i detalj hvordan medlemmer av den ytterliggående kommunistgruppen Tjen Folket (TF) besitter størsteparten av de mest sentrale vervene og høyest lønnede stillingene i SOS Rasisme. Deretter kom det fram hvordan TF-medlemmer ønsker å bruke SOS Rasisme som skalkeskjul for rene partiaktiviteter, som blant annet politisk fravær fra skolen og økonomisk kompensasjon til reiseutgifter og seminarer.

STOD FRAM: Tidligere lokallagsleder Ken Jackson  stod fram i Dagbladet 22. mai og fortalte om hvordan han mener SOS Rasisme opprettet lokallag for å hente penger ut av støttesystemet på falsk grunnlag.
STOD FRAM: Tidligere lokallagsleder Ken Jackson stod fram i Dagbladet 22. mai og fortalte om hvordan han mener SOS Rasisme opprettet lokallag for å hente penger ut av støttesystemet på falsk grunnlag. Vis mer

Sentrale personer i SOS Rasisme har i interne e-poster også bestilt hærverk og graffiti på et skolebygg i Oslo, på vegne av Tjen Folket. Selv avviser ledelsen i både Tjen Folket og SOS Rasisme samtlige av disse funnene.

- Lurt med på juks
Lørdag stod tidligere lokallagsleder Ken Jackson fra Fredrikstad fram og fortalte at han opprettet lokallag som han mener senere ble brukt til å jukse flere støttekroner fra staten.

- Jeg ble lurt med på juks, sa Jackson til Dagbladet.

AVSLØRTE: Dagbladet avslørte 11. mai hvordan størsteparten av de mest sentrale og best betale vervene og jobbene i SOS Rasisme innehas av medlemmer av den hemmelige kommunistgruppen Tjen Folket.
AVSLØRTE: Dagbladet avslørte 11. mai hvordan størsteparten av de mest sentrale og best betale vervene og jobbene i SOS Rasisme innehas av medlemmer av den hemmelige kommunistgruppen Tjen Folket. Vis mer

SOS Rasisme har hatt en voldsom vekst i støtten etter at de tredoblet antallet lokallag på få år.

Millioner av organisasjonens offentlige støtte-midler holdes nå tilbake, og nærmere ti millioner kroner kreves tilbakebetalt.