Tjen Folket styrer også Nye SOS Rasisme

SOS Rasisme døper seg om, men bak fasaden er det lite nytt å spore.

MYE ER USIKKERT: Kim Kopperud (18) er en av fire talspersoner for den nystartede Nye SOS Rasisme. Han kan ikke opplyse om medlemstallene i den nye organisasjonen. Bildet er tatt utenfor SOS Rasismes lokaler i går, etter pressekonferansen hvor Dagbladet ble nektet adgang. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MYE ER USIKKERT: Kim Kopperud (18) er en av fire talspersoner for den nystartede Nye SOS Rasisme. Han kan ikke opplyse om medlemstallene i den nye organisasjonen. Bildet er tatt utenfor SOS Rasismes lokaler i går, etter pressekonferansen hvor Dagbladet ble nektet adgang. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere aktivister i SOS Rasisme sendte i går ut en pressemelding om at de vil starte «Nye SOS Rasisme».

«Gamle» SOS Rasisme er utestengt fra en rekke støtteordninger og er blant annet under etterforskning av politiet for medlemsjuks.

Ønsker offentlige støtte Foreløpig er lite nytt med initiativet «Nye SOS Rasisme», blant annet dominerer kommunistpartiet Tjen Folkets medlemmer, akkurat som i «gamle» SOS Rasisme.

Planen er at Nye SOS Rasisme skal få et eget organisasjonsnummer, eget styre og deretter bli en bred, landsdekkende medlemsorganisasjon. Nye SOS Rasisme håper staten vil gi dem penger.

- Ja, vi ønsker å få penger fra myndighetene til å kjempe mot rasisme og nazisme i Norge, sier Nye SOS Rasismes talsperson Kim Kopperud til Dagbladet.

- Hvor mange medlemmer har den nye organisasjonen?

SKIFTER TIL NYE SOS RASISME: Styremedlem i Tjen Folkets ungdomsparti, Mehrnaz Bamdadsoofi (24), er bak drivkreftene i Nye SOS Rasisme. På bildet holder hun Tjen Folkets valgplakat for 2009, der en knyttneve knuser det norske parlamentet, Stortinget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKIFTER TIL NYE SOS RASISME: Styremedlem i Tjen Folkets ungdomsparti, Mehrnaz Bamdadsoofi (24), er bak drivkreftene i Nye SOS Rasisme. På bildet holder hun Tjen Folkets valgplakat for 2009, der en knyttneve knuser det norske parlamentet, Stortinget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Medlemstall er ikke klart enda, det er mye administrativt arbeid som må gjøres før vi er i stand til å søke om midler, sier Kopperud.

Han regner med at mange av SOS Rasismes lokallag rundt i landet vil slutte seg til Nye SOS Rasisme. Kopperud leder SOS Rasismes lag ved Persbråten videregående skole på vestkanten i Oslo. Lokallaget har 15 medlemmer. Hver og en må selv melde seg inn i Nye SOS Rasisme for å telle når en pengesøknad skal sendes.

«Gamle» SOS Rasisme har hevdet å ha over 40 000 medlemmer og over 200 lokallag store deler av 2000-tallet.

Det er uklart om det er styret i lokallagene, årsmøter eller bare lederne i de «gamle» SOS Rasisme-lokallagene som bestemmer om lokallaget skal tilslutte seg Nye SOS Rasisme.

AKTIVE I TJEN FOLKET: Flere personer i ledelens til Nye SOS Rasisme er også aktive i Tjen Folket og dens ungdomsorganisasjon Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU). Her er Kim Kopperud (18) og Jan Erik Skretteberg (31) på en demonstrasjon i Oslo i 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
AKTIVE I TJEN FOLKET: Flere personer i ledelens til Nye SOS Rasisme er også aktive i Tjen Folket og dens ungdomsorganisasjon Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU). Her er Kim Kopperud (18) og Jan Erik Skretteberg (31) på en demonstrasjon i Oslo i 2010. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Initiativtakerne har kontakta leder eller kontaktperson for flere forskjellige lokallag. Hvordan lokallaget har behandlet dette, er
nok forskjellig fra lag til lag, sier Jan Erik Skretteberg.

Tjen Folket dominerer Initiativets frontpersoner er ledere og aktivister fra fire lokallag i SOS Rasisme: Hanne Høglind, Jan Erik Skretteberg, Kim Kopperud og Ahmad Rezai. De stilte på pressekonferanse onsdag, der Dagbladet som eneste media ble nektet adgang.

Lanseringen av Nye SOS Rasisme skal framstå som et initiativ fra «grasrota»,
men Dagbladet kjenner til at det skjer i samarbeid med ledelsen i SOS Rasisme og har vært planlagt lenge.

Flere av frontpersonene i Nye SOS Rasisme har, i likhet med «gamle» SOS Rasismes ledelse, bakgrunn fra det venstreekstreme partiet Tjen Folket.

Blant dem er Nye SOS Rasismes talspersoner Jan Erik Skretteberg (31) og Kopperud.

Så langt har 32 lokallagsledere i SOS Rasisme gitt sin støtte til Nye SOS Rasisme i et opprop. Blant dem er også styremedlem i Tjen Folkets ungdomsgruppe, Mehrnaz Bamdadsoofi (24), som er aktiv begge steder.

En stor andel av lokallagslederne er sentrale medlemmer i Tjen Folket eller partiets ungdomsgruppe, Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU).

Har brukt SOS Rasismes penger Tjen Folket forsvarer bruk av vold som politisk virkemiddel og jobber for en væpnet revolusjon i Norge. Dagbladet har flere ganger avslørt hvordan det i praksis er aktivister i Tjen Folket som de siste årene har tatt avgjørende beslutninger om SOS Rasismes framtid. SOS Rasismes penger er også brukt til å finansiere Tjen Folket-aktiviteter, som utenlandsreiser til partifeller i Storbritannia.

- Hvilken rolle vil Tjen Folket spille i Nye SOS Rasisme, som dere nå stifter?

GAMLE KJENTE: Jan Erik Skretteberg (t.v.) har jobbet sammen med SOS Rasismes hovedkasserer og nestleder i Tjen Folket, Kjell Gunnar Larsen (t.h.). Her er de to sammen på Tjen Folkets sommerleir i 2010, utenfor den svenske byen Gränna, bedre kjent som Polkagrisens hjemby, noen mil nord for Jönkjöping. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
GAMLE KJENTE: Jan Erik Skretteberg (t.v.) har jobbet sammen med SOS Rasismes hovedkasserer og nestleder i Tjen Folket, Kjell Gunnar Larsen (t.h.). Her er de to sammen på Tjen Folkets sommerleir i 2010, utenfor den svenske byen Gränna, bedre kjent som Polkagrisens hjemby, noen mil nord for Jönkjöping. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet Vis mer

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Nye SOS Rasismes talsperson Kim Kopperud, til Dagbladet.

- Kan du ikke si noen ting om det?

- Det er ikke slik at SOS Rasisme og Tjen Folket går hånd i hånd, sier Kopperud.

Vil gjøre en ryddig jobb I går hyllet ledelsen i Nye SOS Rasisme personene som driver «gamle» SOS Rasisme, i en pressemelding: «Vi vet at våre tillitsvalgte på ærlig vis har jobbet for oss som lokallag og for organisasjonen som helhet.»

- Vi støtter opp under gamle SOS Rasisme, men vi vil gjøre en ryddig jobb her i Nye SOS Rasisme, sier Kopperud.

Bamdadsoofi har ikke besvart Dagbladets henvendelser på telefon.

PS! Vi oppfordrer alle til å følge Dagbladets debattregler i kommentarfeltet. Sjikane av enkeltpersoner kan føre til utestengelse fra Dagbladets kommentarfelt.