BERGEN: Denne grafittien dukket opp i Bergen i desember 2007. Det ville toppene i Tjen Folket se mer av, gjerne på skolevegger i Oslo.  Foto:Tjen Folket
BERGEN: Denne grafittien dukket opp i Bergen i desember 2007. Det ville toppene i Tjen Folket se mer av, gjerne på skolevegger i Oslo. Foto:Tjen FolketVis mer

Tjen Folket-topper bestilte hærverk på Oslo-skole

SOS Rasisme-ledere avviser at de står bak e-postene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagladet): Interne eposter i Tjen Folket viser at sentrale medlemmer, hyllet som «de fire store» av et medlem, oppfordrer til hærverk på flere Oslo-adresser, blant annet Elvebakken skole.

Dagbladet avslørte denne uka at flere sentrale medlemmer i Tjen Folket innehar ledende verv og stillinger i SOS Rasisme, som hevder å ha 40 000 medlemmer og mottar årlig flere millioner i offentlig støtte for sitt antirasistiske arbeid blant barn og unge.

Tjen Folket-avhopper og tidligere landsstyremedlem i SOS Rasisme, Hogne Ormåsen, har overfor Dagbladet beskrevet de tett båndene.

- Tjen Folket er limet i organisasjonen, sa Ormåsen til Dagbladet.

- Mal på ElvebakkenI en epostdiskusjon om tagging, som Dagbladet har tilgang til, foreslår flere å oppsøke partiet Rødt sitt kontor i Oslo. Dekknavnet «Joe S» foreslår heller at veggene på Elvebakken skole dekkes med profilbilder av «de fem store»: Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao.

BA OM TAGGING PÅ OSLO-SKOLE: I en epost fra joe@tjen-folket.no. Faksimile: Dagbladet/Tjen Folkets epostliste
BA OM TAGGING PÅ OSLO-SKOLE: I en epost fra joe@tjen-folket.no. Faksimile: Dagbladet/Tjen Folkets epostliste Vis mer

«Det beste er vel å male på Elvebakken skole, tvers over for O27 (Osterhaugsgata 27, red anm.). Så kan de se på Mao hele dagen og han kan se strengt på dem. Mvh Joe S:»

Skolebygningen disponeres i dag av Hersleb skole.

Eposten er sendt 16. januar 2008 fra epostadressen Joe@tjen-folket.no.

NekterSom Dagbladet tidligere har avslørt, går hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (53) i SOS Rasisme under dekknavnet Joe i den hemmelige revolusjonære kommunistgruppa Tjen Folket. Ifølge flere kilder brukes også epostadressen av Larsen.

Larsen, som også leder valgkomiteen og økonomiutvalget i SOS Rasisme, benekter overfor Dagbladet å ha noe saken  å gjøre.

- Jeg har ikke e-postadressen joe@tjen-folket.no. Jeg har heller aldri oppfordra til lovbrudd, skriver Larsen til Dagbladet.

«Smørbukk» I en annen epost betegner «Joe» SOS Rasisme som «Smørbukk», når han ber et Tjen Folket-medlem lage kokebok for sjablonger og tagging:

NEKTER: Da Dagbladet oppsøkte hovedkasserer og landsstyremedlem Kjell Gunnar Larsen (53) i SOS Rasisme i Haugesund nektet han å svare på spørsmål. Larsen (53) er SOS Rasismes mektigste mann med en rekke verv.  Han er også nestleder i den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
NEKTER: Da Dagbladet oppsøkte hovedkasserer og landsstyremedlem Kjell Gunnar Larsen (53) i SOS Rasisme i Haugesund nektet han å svare på spørsmål. Larsen (53) er SOS Rasismes mektigste mann med en rekke verv. Han er også nestleder i den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

«Kan du allikvel tenke deg å «stjele» deler av kokeboka til Smørbukk:
 http://sos-rasisme.no/
Sentralt/view/9925»,
skriver «Joe».

I en epost, fra dekknavnet «Olav K. Lien», foreslås det å spraye grafitti på porten til bygården der partiet Rødt har kontorer. Ifølge flere av Dagbladets kilder tilhører dekknavnet lederen i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen (33).

AKSJONER: I flere eposter på de interne e-postene deles skrytebilder fra aksjoner. Foto: Tjen Folket
AKSJONER: I flere eposter på de interne e-postene deles skrytebilder fra aksjoner. Foto: Tjen Folket Vis mer

- Jeg har ingen slike e-postadresser, skriver Thorbjørnsen i en e-post til Dagbladet.

Opprinnelig kom forslaget om å drive hærverk på bygningen fra en epost med avsenderen «Kurt», 09. januar 2008. Etter det Dagbladet kjenner til er dette dekknavnet til Tjen Folket-leder Henrik Ormåsen (36), som er ansatt i full stilling ved SOS Rasismes kontor i Haugesund.

NEKTER: Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen nekter for å ha sendt e-post som oppfordrer til tagging på en bygård i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
NEKTER: Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen nekter for å ha sendt e-post som oppfordrer til tagging på en bygård i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Dette er ikke noe som kommer fra oss, skriver Ormåsen i en e-post til Dagbladet.

Gutt fryktet bøterI eposter fra adressen Dagbladet kan knyttes til Larsen er det også en epost som bifaller tagging i Bergen, til tross for at ideen, som ifølge Dagbladets kilder kom fra en da 19 år gammel gutt, opplyser at han kan bli bøtelagt.

«Vi skal gjøre det vi kan for å ungå eventuel bot (...) Er dette en god idè?», skriver gutten.

NEKTER: Tjen Folkets talsmann og ansatt i SOS Rasisme nekter for at Tjen Folket har noe med e-postene å gjøre, til tross for at de er sendt fra eposter som angivelig tilhører organisasjonens lederskap. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NEKTER: Tjen Folkets talsmann og ansatt i SOS Rasisme nekter for at Tjen Folket har noe med e-postene å gjøre, til tross for at de er sendt fra eposter som angivelig tilhører organisasjonens lederskap. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Noen timer svarer joe@tjen-folket.no: «Hei Mons Utmerka!»