Tjener 1,4 mill i året

Eks-konsernsjef i Statoil Harald Norvik (53) kan se lyst på framtida. Et enstemmig styre gir ham en årlig pensjon på 1 452 000 kroner. Avtalen gjelder til han er 60 år. Da trer en ny avtale i kraft. Den sikrer ham en årlig pensjon på 1 452 000 kroner fram til han dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis 53-årige Norvik lever til han er 80 år, vil han da ha mottatt om lag 40 millioner kroner i pensjon fra statsoljeselskapet.

- En rimelig og skikkelig avtale, sier Statoils styreformann, høyesterettsadvokat Ole Lund.

Lund kan ikke se at noen skal ha grunnlag for å kritisere verken Statoil eller Norvik for denne avtalen. Den er langt fra utslag av noen grådighetskultur, mener Lund, som viser til at andre norske næringslivsledere den siste tida har fått langt gunstigere avtaler enn denne.

- Den ble enstemmig vedtatt i Statoils styre, også de ansattes representanter i styret stemte for, sier Lund.

Millioner

Ole Lund presiserer at Harald Norviks pensjonsavtale gjelder fra og med 1. april i år og fram til han er 60 år. I denne tida får han utbetalt 66 prosent av normal årslønn, som per i dag er på 2,2 millioner kroner.

- Fra og med fylte 60 år går han imidlertid over på en normal pensjonsavtale, forteller Lund.

- Og hvordan ser den ut?

På middag i Bilbao
På middag i Bilbao Vis mer

- Da får han utbetalt 66 prosent av normal årslønn på 2,2 millioner kroner.

- Samme ordning, altså?

- Nei, dette må ikke blandes sammen. Alle i yrkeslivet har en pensjonsordning. Det har også Harald Norvik. Derfor er sluttvederlaget de årlige utbetalingene fram til han er 60 år.

- Men du må være enig i at det er litt vanskelig å se forskjell, all den tid han får utbetalt samme beløp?

- Her må vi ikke blande sammen en sluttvederlagspakke og en pensjonsavtale, sier Lund.

Fikk velge

Ifølge Statoils styreformann hadde Harald Norvik en valgmulighet da han startet forhandlingene om sluttvederlaget etter 12 års innsats som konsernsjef. Han kunne ta til takke med to års lønn. Det ville gitt 4,4 millioner kroner. Eller han kunne la seg pensjonere og få utbetalt 66 prosent av normal årslønn.

Med årlige utbetalinger på i underkant av 1,5 millioner kroner, var ikke valget vanskelig. Norvik takket ja til pensjonsordningen, verdt vel 10 millioner kroner.

Ole Lund sier Norvik har forpliktet seg til aldri å ta oppdrag for selskaper som er i konkurranse med Statoil eller noen av Statoils datterselskaper. Han kan ta andre verv, men hvis de er svært godt betalt, kan Norvik regne med en viss avkorting på pensjonsbeløpet.

per.ellingsen@dagbladet.no

SOLID FALLSKJERM: Den avgåtte Statoil-sjefen, Harald Norvik, har fått med seg en solid fallskjerm og en feit pensjonsordning.