Tjener 280 mill. på Elkjøp

Den britiske elektronikk-kjeden Dixons kjøpte i går den norske Elkjøp-kjeden for 5,7 milliarder kroner. Kjøpet gir Elkjøp-sjef Thor Bjarmann en gevinst på svimlende 280 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef Thor Bjarmann er strålende fornøyd etter at det engelske selskapet Dixons Group vil kjøpe samtlige aksjer i selskapet. Og det har han grunn til. I desember 1996 kjøpte Thor Bjarmann sine første aksjer i Elkjøp. Siden den gang har han tviholdt på dem og også skaffet seg flere.

Til sammen har han kjøpt Elkjøp-aksjer for drøye ti millioner kroner. I dag, seks år seinere, kan han selge dem for 290 millioner.

Siden 1987 har Thor Bjarmann ledet den framgangsrike elektrokjeden som har 156 butikker over hele Norden, de fleste i Norge. Nå får de 2300 ansatte engelske eiere. Men selv om Bjarmann og de andre aksjonærene selger sine aksjer, har han tenkt å fortsette som konsernsjef.

- Jeg elsker å selge vaskemaskiner, slo Bjarmann fast overfor presse og analytikere i går formiddag. Hva han skal bruke pengene til, har han ikke tenkt på ennå.

Sønnens selvmål

Mens Pappa-Bjarmann har skutt gullfuglen, er sønnen Torgeir tydeligvis noe mindre treffsikker. Midtstopperen og kapteinen på Lillestrøms A-lag bestemte seg i sommer for å selge sine 32000 Elkjøp-aksjer for 125 kroner stykket. En hoderystende pappa konkluderte raskt med at sønnen nok hadde fått for mange baller i hodet.

Giganten Dixons

Dixons selger alt fra datamaskiner til TV-apparater og mobiltelefoner - akkurat som norske Elkjøp. Nå håper den britiske giganten å få samme posisjon i de nordiske land som hjemme. I Norge har Elkjøp 30 prosent av privatforbruker-markedet for kjøkkenmaskiner, IT og radio/TV-produkter. Etter en ekspansjon i Sverige, Danmark og Finland har kjeden nå 12 prosent av det nordiske markedet.

Fra før av eier Dixons halvparten av aksjene i Elkjøp. Det er Telenor som nå selger sin aksjepost.

Styreformann Stanley Kalms i Dixon begrunner kjøpet med at Elkjøp går med overskudd, vokser, og er ledende på markedet i Norden.

Elkjøp-ansatte har stilt seg positive til oppkjøpet. Det ventes ingen store endringer i butikkenes profil. Den største forskjellen blir at Elkjøp-kundene nå får anledning til å kjøpe varer via Dixons godt utbygde Internett-tjeneste.

ELEKTRISK FULLTREFF: Elkjøp-sjef Thor Bjarmann stråler etter å ha solgt sine Elkjøp-aksjer med god gevinst.