Tjener 36 kroner i timen og må vaske seg på McDonald's

De fire rumenske arbeiderne jobber for slavelønn for irske steinleggere. De forteller om den ukjente skyggesiden, som kundene - norske millionærer - ikke tenker på.

VIL IKKE LEVE SOM SLAVER: - Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sier de fire rumenske arbeiderne. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET
VIL IKKE LEVE SOM SLAVER: - Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sier de fire rumenske arbeiderne. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da jeg kom til Norge, var det som å gå inn i en drøm. Her var alt så rent, og menneskene var så ærlige og snille, forteller en rumensk brosteinsarbeider til Dagbladet.

Dagbladet møtte den rumenske arbeideren og tre av hans kollegaer et sted på Østlandet.

I tre uker har de lagt brostein i norske oppkjørsler, fikset hager og lagt asfalt på private eiendommer der flere norske millionærer bor.

JOBBER FOR SMULER: Det er langt fra den fattige landsbygda i Romania til de hvitmalte norske villaene. Men selv om de rumenske arbeiderne legger stein i noen av Norges rikeste villaområder, får de selv bare smuler. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET
JOBBER FOR SMULER: Det er langt fra den fattige landsbygda i Romania til de hvitmalte norske villaene. Men selv om de rumenske arbeiderne legger stein i noen av Norges rikeste villaområder, får de selv bare smuler. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET Vis mer

Det er langt fra den fattige landsbygda i Romania til de hvitmalte norske villaene. Men selv om de rumenske arbeiderne legger stein i noen av Norges rikeste villaområder, får de selv bare smuler.

36 kroner timen - Vi vet at det er veldig lite penger. Men hva skal vi gjøre? Vi klarer ikke å skaffe noen annen jobb, sier den rumenske arbeideren.

De fire arbeiderene forteller at de er i Norge for andre gang. De forteller om lange og harde arbeidsdager. De jobber mellom 10 og 14 timer hver dag. De får betalt 500 kroner dagen. Det betyr i verste fall en timelønn på 36 kroner.

Til sammenligning er minstesatsen for norske anleggsgartnere 156,60 kroner i timen.

EN DRØM: - Da jeg kom til Norge, var det som å gå inn i en drøm. Her var alt så rent, og menneskene var så ærlige og snille, forteller rumenerne. Dagbladet møtte den rumenske arbeideren og tre av hans kollegaer på et sted på Østlandet. I tre uker har de lagt steiner i norske oppkjørsler, fikset hager og lagt asfalt på private eiendommer til norske millionærer. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET
EN DRØM: - Da jeg kom til Norge, var det som å gå inn i en drøm. Her var alt så rent, og menneskene var så ærlige og snille, forteller rumenerne. Dagbladet møtte den rumenske arbeideren og tre av hans kollegaer på et sted på Østlandet. I tre uker har de lagt steiner i norske oppkjørsler, fikset hager og lagt asfalt på private eiendommer til norske millionærer. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET Vis mer

Arbeidet er hardt, og de rumenske arbeiderne sier arbeidet sliter på nakken og ryggen. Arbeidet består for det meste i steinlegging, opprydding i hager og å sette opp gjerder og legge ny asfalt.

Irske steinleggere De jobber for en av de mange irske gruppene som tilbyr steinlegging, legging av asfalt og fiksing av hager til private hjem. Dagbladet kjenner godt til hvilket selskap rumenere jobber for, men da rumenerne ønsker å være anonyme, velger vi å ikke nevne firmaet.

- Akkurat nå har vi ikke noe annet å gå til, forteller de. Derfor ønsker de ikke å legge seg ut ved sjefen. Smuler er bedre enn ingenting.

Den yngste rumeneren er 20 år. Den eldste er 42 år. De to eldste har barn hjemme.

BARNEARBEID: I går skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i villastrøket i Bærum. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
BARNEARBEID: I går skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i villastrøket i Bærum. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer

- Jeg sender penger hjem til familien. De trenger pengene mine for å leve, sier én av arbeiderne, som har en elleve år gammel gutt hjemme i Romania.

- De fleste tror jeg ikke vet at vi får så lite betalt. Andre bryr seg ikke, sier én av rumenerne.

Vasker seg på Macer'n De må bo i campingvogner på en parkeringsplass. De har ikke mulighet til å vaske seg etter de harde arbeidsdagene.

- Vi vasker oss på bensinstasjoner eller på McDonald's når vi får sjansen, forteller den 42 år gamle rumeneren.

I Romania jobbet han i kullgruve. Men i likhet med en rekke fabrikker, gruver og annen industri ble den lagt ned etter at finanskrisen rammet Romania. I dag er det nesten umulig å skaffe seg en godt betalt jobb i landet.

For nordmenn framstår arbeidsforholdene og lønna til rumenerne som moderne slaveri.

Slavearbeid - Jeg vet at mange nordmenn ser på dette som slavearbeid. Men for oss er det ikke noe alternativ. Vi må sende penger hjem til familien - hvis ikke sulter de, sier den ene rumeneren.

Men hvis de hadde hatt noe val,g ville de heller hatt en vanlig jobb. Ikke jobbet svart. Men tjent som en vanlig norsk arbeider.

Tjener 36 kroner i timen og må vaske seg på McDonald's

- Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sier de.