Tjener 36 kroner i timen og må vaske seg på McDonald's

De fire rumenske arbeiderne jobber for slavelønn for irske steinleggere. De forteller om den ukjente skyggesiden, som kundene - norske millionærer - ikke tenker på.

VIL IKKE LEVE SOM SLAVER: - Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sier de fire rumenske arbeiderne. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET
VIL IKKE LEVE SOM SLAVER: - Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sier de fire rumenske arbeiderne. Foto: AGNETE BRUN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Da jeg kom til Norge, var det som å gå inn i en drøm. Her var alt så rent, og menneskene var så ærlige og snille, forteller en rumensk brosteinsarbeider til Dagbladet.

Dagbladet møtte den rumenske arbeideren og tre av hans kollegaer et sted på Østlandet.

I tre uker har de lagt brostein i norske oppkjørsler, fikset hager og lagt asfalt på private eiendommer der flere norske millionærer bor.

Det er langt fra den fattige landsbygda i Romania til de hvitmalte norske villaene. Men selv om de rumenske arbeiderne legger stein i noen av Norges rikeste villaområder, får de selv bare smuler.

36 kroner timen - Vi vet at det er veldig lite penger. Men hva skal vi gjøre? Vi klarer ikke å skaffe noen annen jobb, sier den rumenske arbeideren.

De fire arbeiderene forteller at de er i Norge for andre gang. De forteller om lange og harde arbeidsdager. De jobber mellom 10 og 14 timer hver dag. De får betalt 500 kroner dagen. Det betyr i verste fall en timelønn på 36 kroner.

Til sammenligning er minstesatsen for norske anleggsgartnere 156,60 kroner i timen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer