Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjener 800 000 i året uten å jobbe

Politimestrene fratatt jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27 politimestre mistet jobben for snart fem år siden. Fortsatt får de full lønn. Mange av dem har ingen fornuftige arbeidsoppgaver.

Politiadvokat Curt A. Lier, leder av Politiembetsmennenes Landsforening (PEL), skriver i et brev til Politidirektoratet at behovet for å finne nye og bedre løsninger for denne gruppa, er prekær.

Lier bekrefter at over halvparten av de 27 politimestrene som mistet stillingen da Politi-Norge ble omorganisert, fortsatt ikke har fornuftige arbeidsoppgaver:


- Over halvparten, jeg vil anslå over 15 av politimestrene, har ikke noen meningsfylte arbeidsoppgaver, sier Curt A. Lier.

Stor frustrasjon

Politimestrene som med et pennestrøk mistet jobbene, hever sine statlige topplønner, uten å måtte gjøre noe fornuftig. I dag er de såkalt fristilte politimestre.

Ifølge Dagbladets kilder er det dels stor frustrasjon blant de overflødige politimestrene at politidirektør Ingelin Killengreen tilsynelatende ikke har bruk for erfaringen, kunnskapen eller arbeidsinnsatsen deres.


I brevet kommer det fram at de overflødige politimestrene heller ikke har hatt medarbeidersamtaler siden 2001.

STORE PROBLEMER: -  Jeg kan bekrefte at flere har fått store problemer etter at de mistet sine arbeidsoppgaver, sier politiadvokat Curt A. Lier. Foto: Bjørn Langsem
STORE PROBLEMER: - Jeg kan bekrefte at flere har fått store problemer etter at de mistet sine arbeidsoppgaver, sier politiadvokat Curt A. Lier. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Noen av politimestrene er blitt brukt til spesialoppdrag. Vi synes det er underlig at staten ikke bruker de ressursene de fortsatt betaler for, sier Lier. Faktum er at politimestrene som i 2001 mistet jobbene sine, fortsatt hever full lønn - noe de kan gjøre til de 70 år.

Høy lønn

- Ingen av dem det gjelder, har fått beskjed om at de er uegnet i stillingene sine eller bedt om å gjøre noe annet. Det er en gåte for meg at samfunnet ikke vil gi disse et tilbud om en sluttpakke, men i stedet betaler ut full politimesterlønn til de er 70 år, sier Lier.

Politimestrene hadde individuelle lønnsavtaler. Etter hva Dagbladet erfarer, tjener de overflødige politimestrene mellom 550 000 og 800 000 kroner i året.
-

Noen av de 27 har fått ordentlige oppdrag. Andre har i perioder utredet spørsmål. Andre har ikke hatt noen fornuftige arbeidsoppgaver, sier Lier. Dagbladet får også bekreftet av flere av politimestrene som for noen få år siden ledet større politidistrikt, nå har såkalt hjemmekontor, men er uten arbeidsoppgaver.

Utredning

Etter hva Dagbladet erfarer, er det satt i verk et arbeid for å tilby noen av de eldste politimestrene sluttpakke. De færreste skal være interessert. Arbeidsavtalen er slik at uansett om de jobber eller ikke, har politimestrene krav på full lønn til de er 70 år. -

Hvordan reagerer de på at det ikke er bruk for dem?

- Reaksjonene og følelsene til de politimestrene som er berørt, er naturlig nok ulike. Men jeg kan bekrefte at flere har fått store problemer etter at de mistet sine arbeidsoppgaver. For noen er problemene så store at de grenser opp mot psykiske problemer, sier Lier.


I brevet skriver Lier at foreningen ser med forventing fram til at en arbeidsgruppe, som ser på spørsmålet, skal bli ferdig med sitt arbeid.