Equinor fikk sitt sterkeste resultat i utlandet noensinne i tredje kvartal 2018. Foto: REUTERS/Nerijus Adomaitis/File Photo.
Equinor fikk sitt sterkeste resultat i utlandet noensinne i tredje kvartal 2018. Foto: REUTERS/Nerijus Adomaitis/File Photo.Vis mer

Tjener fett i utlandet

Equinors justerte nettoresultat i utlandet har gått fra minus 78 millioner dollar til pluss 774 millioner dollar på ett år.

(Finansavisen.no): Ingen ble særlig overrasket over det samlede resultatet da Equinor la frem tallene for tredje kvartal onsdag. Oljeselskapet fikk et resultat før skatt på 4,2 milliarder dollar og den underliggende inntjeningen var omtrent som ventet på 4,8 milliarder.

Men ved nærmere titt på regnskapet var det noen overraskelser. Produksjonen på norsk sokkel skuffet og var ned 6 prosent. Norsk sokkel, som har sørget for at kontantstrømmen holdt seg i pluss gjennom oljenedturen, leverte et justert nettoresultat på 930 millioner dollar, opp fra 662 millioner i samme kvartal i 2017.

I utlandet derimot var bedringen betydelig mer imponerende: 774 millioner dollar, fra minus 78 millioner i fjor, skriver Finansavisen.

- Det er det sterkeste resultatet noensinne. Vi produserte rekordhøye 831.000 fat pr. dag, som er 14 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. Jeg må si det er litt irriterende at utlandet leverer rekordresultat rett etter at jeg forlot det, men som finansdirektør er jeg selvsagt veldig glad for veksten, sa finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor på analytikerkonferansen i forbindelse med kvartalsfremleggelsen onsdag.

Produksjonsnedgang

Produksjonsøkningen i utlandet kom fra nye felt i Brasil, offshorefelt i Nord-Amerika, samt økt produksjon på land i USA. De to største utenlandske feltene var skifergassfeltet Marcellus, med en produksjon på 169.000 fat pr. dag og Blokk 17 i Angola med 121.000 fat pr. dag. I Brasil har produksjonen i løpet av ett kvartal økt fra rundt 48.000 fat til 90.000 fat pr. dag, skriver Finansavisen.

Produksjonen i utlandet begynner å nærme seg den norske, selv om Johan Sverdrup om litt over ett år trolig vil sørge for at gapet utvider seg igjen. I tredje kvartal falt produksjonen på norsk sokkel med 6 prosent til 1,2 millioner fat pr. dag. Den betydelige nedgangen år over år skyldes ifølge Equinor vedlikeholdsarbeid og forventet naturlig produksjonsfall.

Hell i uhell

Blant årsakene til den bedrede inntjeningen i Equinors internasjonale portefølje er de enorme nedskrivningene de seneste årene av skiferoljeinvesteringene som Helge Lund i sin tid gjorde, skriver Finansavisen.

- Det var en skatteeffekt på den internasjonale porteføljen som betyr mye for bunnlinjen. Grunnen er at Equinor nå produserer mer og mer fra USA. Der har selskapet et betydelig fremførbart skatteunderskudd som gjør at de ikke betaler skatt. Tidligere investeringer og nedskrivninger gjør at selskapet ikke vil være i skatteposisjon der på mange år, sier analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank Markets, ifølge avisen.

Analytikerne i Citi bet seg også merke i den gode inntjeningen fra utlandet. I en oppdatering skriver dem at utlandet var det som gjorde at det samlede nettoresultatet kom noe over konsensusforventningene.

Investerer mindre

En annen ting som fikk analytikere til å heve øyebrynene var at Equinor tok ned helårsguidingen for investeringene fra 11 milliarder til 10 milliarder dollar. Ifølge Yggeseth dreide omtrent halvparten av spørsmålene på analytikerkonferansen om dette.

- Svaret vi fikk var en blanding av svak norsk krone mot dollar, effektivisering og andre ting. Man skulle kanskje tro at det nå var mer naturlig at investeringene økte. Så det vil jeg påstå var en overraskelse, sier han, ifølge avisen.

Equinor-kursen var lenge i pluss onsdag, men endte omtrent uendret.

Andre økonominyheter:
Solgte direktørbolig uten budrunde - fikk dobbel pris
- Kjører 8-10 år gammel Passat, men eier bolig til 25 mill.