Tjener fett på å være vikar

Sykepleiervikar Inger Elise Grotte tjener mye mer enn kollegene når hun er på jobb på Ullevål sykehus. Sykehusene sliter med millionunderskudd, men er tvunget til å bruke dyr, innleid arbeidskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets fem helseregioner må spare minst 500 millioner kroner hver neste år. Oppsigelser og innstramninger kan bli resultatet. Men sykepleiermangel gjør at sykehusene samtidig ser seg nødt til å bruke innleid arbeidskraft. Det koster:

En minstelønn for en offentlig ansatt sykepleier er 250000 kroner. Minstelønn i et privat byrå er 325000 kroner. Sykehusene faktureres for over 300 kroner timen per pleier av byråer.

- Må leie

Universitetssykehuset i Akershus må neste år spare inn cirka 200 millioner kroner. Stillingskutt venter. Samtidig har sykehuset hittil i år brukt 36 millioner kroner på innleid personell, opplyser informasjonssjef Frode Jahren.

Mest innleid arbeidskraft bruker Intensivavsnittet.

- Vi har til enhver tid innleide folk. Årsaken er mangel på spesialsykepleiere. Økonomien blir helt klart presset av dette, men vi har ikke noe valg og vi kan ikke spare inn på det. Våre pasienter dør hvis de ikke får hjelp nok, sier direktør Tor Erik Sand ved kirurgisk gruppe.

Bildet er det samme ved flere andre store sykehus Dagbladet har vært i kontakt med.

Ullevål sykehus i Oslo må neste år trolig spare inn og omstille for cirka 120 millioner kroner. I disse dager diskuterer ledelsen hvordan.

Millionbeløp

Ved utgangen av september hadde Ullevål sykehus brukt 40 millioner kroner på innleide pleiere.

- I en fireukersperiode har vi i snitt 15 heltidsansatte per uke i jobb ved Ullevål. Sykepleiermangelen skaper markedet, opplyser Svein Torgeir Furuseth i ActiveCare, et av fire byråer Ullevål bruker.

400000 i snittlønn

Også sykehusene Bærum, Aker og Buskerud er på kundelista. Byrået har 400 sykepleiere i stallen, snittlønna er 400000 kroner. Byrået regner med en omsetning på cirka 30 millioner kroner i år.

Nordlandssykehuset har hittil i år brukt 10,5 millioner kroner på leie inn folk. Ved St. Olavs hospital i Trondheim er det daglig innleide sykepleiere på jobb. Sykehuset kartlegger nå omfanget.

- Mer variert

I tre måneder har Inger Elise Grotte jobbet på geriatrisk avdeling ved Ullevål. Arbeidsgiveren er ActiveCare.

- Jeg sa opp ved Haukeland i Bergen fordi byråjobben er mer variert. Dessuten er lønna mye bedre, sier Grotte.

TJENER GODT: - Avdelingen har problemer med å rekruttere en sykepleier i fast stilling, derfor er jeg her. Jeg har blitt godt mottatt, sier sykepleier Inger Elise Grotte, på jobb for ActiveCare ved Ullevål sykehus' geriatriske avdeling.