Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjener fett på Fedon-feber

Bøker på listetoppen, stappfulle kurs og helseklinikker, storsalg av matvarer og helsereiser til Hellas: Suksessen er i ferd med å gjøre kostholdsekspert Fedon Lindberg til en søkkrik mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av få uker har titusenvis av nordmenn latt seg overbevise om at Fedon Lindberg kan vise veien til en sunnere kropp og flatere mage.

Slik informasjon betaler vi mer enn gjerne noen tusenlapper for.

Fedon-feber

For det koster å være Fedon-fan. Fedon-bøker til bokhyllene, Fedon-brød til matboksen, Fedon-kake til kos, og - snart - Fedon-reiser til Hellas, er egnet til å tømme selv de fetere lommebøker.

Skulle du i tillegg ha ønske om å delta på Fedon-kurs i matlaging eller Fedon-kurs for overvektige, blir regningen betydelig større. For ikke å snakke om hvis du søker konsultasjon og ernæringsråd på Fedons egen klinikk.

På kort tid har den omstridte kritikeren av norske matvaner bygd seg et merkevarenavn han kan leve godt og lenge på.

Dagens dobbel

Fedon-brødet er blitt en bestselger. Rundt 100000 solgt i januar, ifølge produsenten Norgesmøllene. Med en pris på 30- 35 kroner stykket betyr det en omsetning på minimum tre millioner kroner - på én måned.

Mest imponerende er boksalget.

Bøkene «Naturlig slank med kost i balanse» (2001) og «Kokeboka naturlig slank» (2002) er blitt gedigne suksesser for Gyldendal. I fjor solgte begge bøkene 58000 eksemplarer i bokhandlene. I tillegg kommer salget året før for den første av dem, og bokklubbsalget.

Fedons forretning

Bøker:


«Naturlig slank med kost i balanse» (2001), «Kokeboken naturlig slank» (2002). Heftet «GI-liste for Kost i balanse» er midlertidig utsolgt fra forlaget. Lindberg er dessuten spaltist i ukebladet Allers.

Matvarer:


Fedons fullkornbrød med solsikkefrøkjerner selges i bakerier og i Rimi-butikker. I januar ble det introdusert to egne brød- og kakemikser, som selges i kolonialforretninger. Dr. Lindbergs fruktose markedsføres som et naturlig alternativ til sukker.

Klinikk:


Vekt i Balanse tilbyr helseundersøkelser, behandling, kursopplegg og seinere i år helsereiser til Hellas. Markedsfører Eurodiet-metoden for slanking med tilhørende produkter, og det reseptbelagte medikamentet Reductil som skal være vekthemmende.

Kurs:


Dr. Lindbergs klinikk arrangerer kurs for ulike sykdomsgrupper, samt egne matlagingskurs. Sju kursledere opplært ved klinikken arrangerer lokale kurs rundt om i landet.

Eierskap:


Fedon Lindberg er eneeier av tre aksjeselskap: Medifood, Gi Foods AS og Nutrimetrics AS.

Og nå topper begge bøkene bestselgerlista for januar, med kokeboka som innbyrdes vinner.

- Salget har vært svært stort i 2003. For ei uke siden passerte vi 30000 solgte eksemplarer for begge titler, sier konsernsjef Geir Mork i Gyldendal til Dagbladet.

Millioninntekt

Bare i år er det dermed omsatt Fedon-bøker for rundt åtte millioner kroner. Med en royalty på 10 prosent, som er et nøkternt anslag, har bøkene innbrakt Fedon Lindberg nærmere én million kroner bare i år. Plusser vi på salget i fjor, kommer inntektene opp i 2,4 millioner kroner.

- Bøkene solgte godt i fjor, og salget har akselerert i 2003 til hittil uante høyder, sier Gyldendal-sjefen.

Salg til himmels

Også andre kan glede seg over Fedon Lindbergs eventyrlige suksess, for eksempel ukebladet Allers. Lindberg har i lengre tid vært spaltist i bladet, og har ved enkelte anledninger prydet forsidene. Det skjedde blant annet etter at Allers la om sin profil ved juletider. Resultatet lot ikke vente på seg.

- Salget var helt vanvittig. Jeg kan ikke røpe nøyaktige opplagstall, men vi hadde en økning på 50 prosent sammenliknet med tilsvarende uke i fjor. Vi ble utsolgt i praktisk talt alt av butikker. Vi hadde også en forside med Fedon i juli som solgte veldig bra, kunne sjefredaktør Gry Bjørhovde fortelle til Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.

Full kontroll

Fedon Lindberg er eneeier av tre aksjeselskap. Ingen av dem har hittil hatt økonomiske resultater å skryte av (aksjekapitalen har sågar vært tapt).

Men nå venter andre og langt mer lukrative tider. Selskapet Medifood har ifølge Brønnøysundregistrene kontroll over Lindberg-klinikken og rettighetene til kurskonseptet «Vekt i Balanse».Gjennom Gi Foods AS driver Fedon salg og utvikling av helseprodukter og -tjenester.Nutrimetrics AS ble etablert for ett år siden for å drive med forskning og utviklingsarbeid.

Vekt i balanse

Det var våren 1999 Fedon Lindberg tok initiativ til å starte spesialklinikken Vekt i Balanse. Klinikken startet opp få måneder seinere i Oslo sentrum, med ønske om å ta opp kampen mot livsstilssykdommer og helseskadelig overvekt.

Mer enn 4000 personer har allerede gått gjennom utrednings- og behandlingsprogrammet.

Fedon Lindbergs kongstanke er å gi et såkalt helhetlig helsetilbud. Gjennom programmet tilbys alt fra kostholdsråd og medikamenter til psykologtimer og helseundersøkelser. Behandlingsteamet består av lege, klinisk ernæringsfysiolog, atferdsterapeut, spesialsykepleier i psykiatri, psykolog, treningsterapeut og legesekretær/sykepleier.

Fedon Lindberg har i tillegg startet Dr. Lindbergs klinikk, som blant annet arrangerer kurs for ulike sykdomsgrupper, samt egne matlagingskurs. Kursdeltakerne anbefales på forhånd å sette seg inn i Lindbergs bøker.

HELSE-SUKSESS: Våren 1999 startet Fedon Lindberg spesialklinikken Vekt i Balanse. Hans kongstanke er å gi et såkalt helhetlig helsetilbud. Mer enn 4000 personer har gått gjennom programmet ved klinikken. Her får vi en titt inn i hans eget kjøleskap.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling