Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjener fett på folks frykt

Markedet for sikkerhetstjenester eksploderer. Folk sikrer seg og sitt som aldri før. Vaktselskapene håver inn penger på folks frykt for ran og innbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange tjener penger på å piske opp denne frykten, sier Nils Christie, professor i kriminologi.

Securitas og Falken er de to dominerende selskapene. De to har rundt to tredjedeler av markedet. Begge hadde rekordår i fjor, og omsatte for nær to milliarder kroner.
Ifølge Aftenposten ligger de norske Securitas-sjefene Tore K. Nilsen og Amund Skarholt an til å få en bonus på opp mot 100 millioner kroner hver om fire år.

På tre år har Falken, som er nummer to på sikkerhetsmarkedet i Norge, hatt mer enn en dobling av omsetningen, fra 350 millioner i omsetning i 1995 til godt over 800 millioner kroner i fjor.

For ti år siden sto bilbergingstjenesten i Falken for 80 prosent av omsetningen, i dag utgjør sikkerhetsmarkedet 70 prosent. Også antall ansatte er doblet, Falken har i dag nær 1300 vektere i sin tjeneste.

Private og bedrifter

- All veksten er kommet i sikkerhetsmarkedet, bare i fjor økte vi med nærmere 50 prosent på sikkerhet, forteller Petter Bjørheim, avdelingsdirektør i Falken.
Han forteller at alarmtilknytning både hos private og i bedrifter, vektertjenester og pengetransport er områdene som har økt mest.

- Etter ransbølgen sist høst har vi særlig hatt pågang etter ranssikring av butikker. Her har vi doblet antall salg, og vi tror svært mange vurderer å inngå kontrakter, sier Bjørheim.

Han tror den voldsomme veksten skyldes at folk er blitt mer opptatt av å verne verdiene sine og at de tar seg råd til å verne dem i oppgangstider. Store medieoppslag om økt vold og flere ran bidrar til økt etterspørsel.

I tillegg mener han at gjengmentaliteten fører til at folk er mer opptatt av å ha et apparat i bakhånd hvis det skjer noe.

Lever av voldsfrykt

- Lever dere av frykten for vold og kriminalitet?
- Det er dessverre slik at det er en faktor. Formuleringen er nok sann, selv om vi liker å bruke andre ord. Hvis du spør om vi hausser opp stemningen, er vi vel en bidragsyter, sier Petter Bjørheim.

- At antallet innbrudd går ned har jo en sammenheng med at langt flere nå har alarmer som gjør brekk vanskeligere. Samtidig er hendelsene ofte mer brutale enn tidligere, sier han.

Økonomidirektør Svein Kolsrud i Securitas, markedslederen som har hatt en omsetningsøkning på 40 prosent siden 1995, er noe rundere i sin ordbruk.

- For oss ser framtida lys ut. Dessverre er det et resultat av en uheldig samfunnsutvikling. I fjor var det verditransporter som økte mest hos oss, vi så ingen boom i forhold til voldsbølgen, sier Kolsrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media