Tjener fett på krig og våpen

Oljefondet har rekordvekst. Og vi tjener fortsatt godt på verdens største våpenselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Veksten i det norske oljefondet var rekordhøy i fjor. Verdien av fondet økte med 236 milliarder til 845 milliarder kroner - eller 184610 kroner per nordmann.

- Stigningen i de internasjonale aksjemarkeder i 2003 medførte svært høy avkastning på aksjeporteføljen i fjor, med 22,8 prosent, skriver Norges Bank om rekordøkningen.

Det hjalp imidlertid også på oljefondets inntekter i fjor at betydelige investeringer fortsatt gjøres i verdens største våpenselskaper, til tross for den pågående debatten om etiske retningslinjer for fondet.

Det norske oljefondet var ifølge årsrapporten som ble publisert i dag, fortsatt tungt inne i det NorWatch og Defense News betegner som verdens ti største våpensselskaper, med følgende investeringer ved årsskiftet:

 • Boeing: 312 millioner kroner
 • BAE Systems: 190 millioner kroner
 • EADS - European Aeronautic Defense and Space Co: 387 millioner kroner
 • General Dynamics: 160 millioner kroner (opp fra 110 millioner året før)
 • Lockheed Martin: 333 millioner kroner (opp fra 246 millioner kroner i fjor)
 • Northrop Grumman: 159 millioner kroner
 • Raytheon: 100 millioner kroner (opp fra 72 millioner kroner året før)
 • Thales: 148 millioner kroner
 • Honeywell 343 millioner kroner
 • Finmeccanica: 79 millioner kroner

  For de ti selskapene utgjorde Oljefondets investeringer ved årsskiftet 2,2 milliarder kroner. Investeringene i disse ti våpenselskapene har i år økt med rundt en milliard kroner.

  Flere av selskapene produserer, enten helt eller delvis, våpen som Norge har uttrykt sterk motstand mot:

  General Dynamics produserer ifølge NorWatch blant annet delkomponenter til klasebomber.

  NorWatch har tidligere dokumentert at Lockheed Martin står bak den avanserte atomraketten Trident II D5. Den kan utstyres med åtte uavhengige atomstridshoder som hver kan ha en sprengstyrke som er opp til 40 ganger så stor som Hiroshima-bomben.

  Flere av selskapenes produkter ble mye brukt i fjor. Krysserraketten Tomahawk, som i fjor ble brukt mye mot irakiske mål, produseres av selskapet Raytheon. Også Patriot-rakettene, som ble mye brukt i Irak, blir produsert av Raytheon og verdens største våpenprodusent Lockheed Martin.

  Etiske retningslinjer


  Oljefondets investeringer i våpenselskaper har i flere år vakt sterke reaksjoner. Et utvalg har kommet med forslag til etiske retningslinjer for fondet, som skal behandles i Stortinget i vår.

  Et av rådene fra utvalget er at Norge ikke bør investere i selskaper som produserer våpen som særlig rammer sivile, eller i selskaper som bryter menneskerettighetene.

  Oljefondet hadde for øvrig også investeringer på 1,5 milliarder i tobakksindustrien, meldte Dagsavisen i fjor høst. Det var omtrent det samme som tobakksselskapene omsetter for i Norge årlig.

  Tallet 1,5 milliarder var fra inngangen til 2002. Ytterligere en oljefondmilliard ble puttet inn i tobakksbransjen året etter.

  Ved inngangen til 2004 var investeringene ra Oljefondet i verdens største tobakkselskaper oppe i drøye 4 milliarder kroner, viser en gjennomgang Norwatch har foretatt.

  Utvalget som har sett på etiske retningslinjer for Oljefondet, ble ikke enige om at Norge bør la være å investere i tobakksindustri.

 • Her kan du lese Oljefondets årsrapport og sjekke hvilke selskaper fondet har investert i.
<B>ATOMVÅPEN:</B> Oljefondet har økt investeringene sine i selskap som produserer atomvåpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer