Tjener fett på mobil-hits

Norske og internasjonale låtskrivere har fått en ny og uventet inntektskilde i millionklassen: Hver gang du laster ned en ringetone til din mobil fra Internett, tikker det inn penger på deres konto. «Karius og Baktus» er mobilbrukernes favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobiltelefonenes standardutrustning av ringelyder blir for snevert for unge og fremadstormende mennesker. Selv om det gjerne er 40 å velge blant også der. Netcom og Telenor er de to største leverandørene av alternative ringelyder, som tilbys på stedenes hjemmesider. Der kan du velge i hundrevis av melodier, fra Viking-sangen til samtlige Beethoven-symfonier. Du kan bestille enten direkte fra nettet til din mobil, eller via tekstmelding. Netcoms brukere følger tydeligvis mer med i tida. På 10-på-topp-listene viser Telenor en overvekt av barnslige sanger, mens Netcom-toppene også fins på hitlister.

Millionbutikk

Ringelyder har vært tilbudt på nettet i to- tre år, men bare for en drøy måned siden inngikk Netcom og Telenor avtale med TONO, komponistenes vederlagsorganisasjon. Det betyr at for hver nedlasting av for eksempel «Take On Me», tjener a-ha 1,22 kroner. Så langt i år har TONO registrert om lag 300000 nedlastinger, og de regner med en inntjening på dette nye området på mellom en halv og én million kroner. Telenor og Netcom tjener også penger. Fem kroner koster det å laste ned en melodi. - Vi har også utgifter på dette, men det er en del av inntektsstrømmen vår, ja, sier internettdirektør Sondre Aarrestad i Netcom.

Ungdomskultur

- Hvorfor har nedlasting av ringetoner tatt av i popularitet? - Interessen har eksplodert det siste halvåret. En ting er det praktiske ved at alle på gata og på trikken slipper å ha samme ringelyd og dermed skape kaos. Men dette har først og fremst blitt veldig populært hos ungdommer som liker å ha en fancy ringelyd. Plateselskapene har også begynt å fange opp denne kulturen. Da norske Infinity ga ut singleplata «Boys and girls», fulgte det med en liten bruksanvisning på hvordan du kunne taste inn melodien som ringelyd, sier Aarrestad. Ønsker du å unngå innbetalinger til telefonselskapene, finnes det også muligheter til å laste ned gratis fra utlandet på nettet. Eller du kan få tak i noteheftet og taste inn melodiene selv.

Her finner du ringetonene:

Dette er noen av nettstedene som tilbyr nye ringetoner til mobiltelefonen din. Bare gå inn her og følg anvisningene, så kommer Karius og Baktus ut av din telefon også.

http://oyo.telenor.no/ringetone.jsp

http://netcom.no

http://www.datamarkedet.no/mobil/

http://home.c2i.net/pkalle/nokia.htm

http://home.online.no/~mortsen/mobileng.htm

http://www.jippii.no

<B>DÅRLIGE TENNER, POPULÆR MUSIKK:</B> «Karius og Baktus» er mobilbrukernes favorittmelodi.
<B>PÅ ANNENPLASS:</B> Flåklypa vinner på racerbanen, men må nye seg med sølv i konkurransen om ringelyder på mobiltelefoner.