Tjener fett på SMS- pyramide

Flere tusen nordmenn har meldt seg inn i en SMS-pyramide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver av dem må betale 30 kroner hver femte dag. Sindre Strøm som står bak konseptet, har gjort seg rik på SMS-tjenester.

Strøm gjorde seg først rik på radarvarsling via SMS. I mai startet han et nytt konsept som han selv kaller en SMS-klubb.

Nordmenn lokkes nå til å delta i dette konseptet som blir administrert av selskapet Smiley communications.

To klager i uka

-  Ved å betale 30 kroner hver femte dag får du fiktive aksjer for verdi av tre kroner. Deretter får du to kroner av den du verver. Så får du en krone for de du verver, og så får du mindre og mindre i leddene utover. Du får penger ut til niende ledd, da får du 0,05 kroner pr medlem, forteller Sindre Strøm.

-  Du får ikke utbetalt gevinsten som penger, men samler deg opp poeng som vi har kalt aksjer for å gjøre det litt morsomt. Du velger selv når du vil selge aksjene dine, aksjekursen svinger etter hvor mange medlemmer selskapet verver, forteller Sindre Strøm.

Han forteller videre at Smiley communications får flere hundre nye medlemmer hver dag.

-  Vi har også kunder som ikke er så fornøyde, vi mottar omtrent to klager i uka. Men de har ikke skjønt konseptet, påpeker Sindre Strøm.

Dagbladet har vært i kontakt med et tidligere medlem av SMS-klubben. Han er i kretsen til Sindre Strøm og av den grunn ønsker han å være anonym. Han reagerte veldig på at han ikke fikk tilgang til regelverk og retningslinjer for SMS-klubben, før han hadde meldt seg inn og betalt 30 kroner. Etter en stund ønsket han å melde seg ut og ville ha penger for aksjene han hadde spart seg opp. Da fikk han beskjed om at hvis han meldte seg ut, mistet han oppsparte aksjer.

-  Dette er ren svindel, sier han til Dagbladet.

-  Vær kritisk

Thomas Helgesen i Lotteritilsynet sier at denne virksomheten mest sannsynlig er lovlig. Regelverket er uklart når det kommer til pyramidespill.

-  Uansett lovlig eller ei bør man være kritisk til slike virksomheter. Konseptet er avhengig av ekspansjon hele veien. Markedet blir på et punkt mettet og da faller hele konseptet sammen, påpeker Thomas Helgesen.

-  Det er innlysende at det er mange som må tape på dette, for at noen skal tjene penger, konstaterer han.

INITIATIVTAKER: Sindre Strøm er mannen bak SMS-klubben.