Tjener fett på staten

Norske departementer er i ferd med å bli en gullgruve for private forretningsadvokater. Aldri har det offentlige brukt mer penger på å kjøpe seg juridisk bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Telianor-saken er det siste i en lang rekke eksempler på at råd fra private jurister er blitt svært viktige for landets offentlige etater. For selv om departementene de siste årene har styrket sin egen juridiske kompetanse, har behovet for ekstern hjelp vokst enda raskere. EØS-avtalen, et økende antall klagesaker og de store endringene i næringslivet fører til at det offentlige stadig oftere åpner pungen for private advokathus.

Særlig kan advokater innen forretningssjus gni seg i hendene. Etterspørselen fra det offentlige kommer på toppen av et fra før sterkt voksende marked. Fusjoner og oppkjøp sørger for at klientene står i kø.

- Viktig for oss

Best går det for advokatfirmaet BA-HR. Firmaet var Samferdselsdepartementets juridiske rådgiver i Telianor-fusjonen. I alt brukte Dag Jostein Fjærvoll og hans medarbeidere 18 millioner kroner til juridisk og økonomisk bistand, hvorav BA-HR-advokatene sikret seg den største potten.

BA-HRs styreformann, Anders Eckhoff, merker etterspørselen fra offentlige etater og bedrifter:

- Det offentlige har brukt ekstern bistand så lenge jeg har vært i bransjen, men det har nok økt noe den siste tida, sier Eckhoff, som tror årsaken er omdanningen av statseide selskaper til aksjeselskap og statsforetak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer