Tjener godt på horedømt avis

Han eier navnet SøndagSøndag og er aktiv i Steiner-bevegelsens kristensamfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dømt for horeannonser

- Holder liv i prostitusjonsmarkedet

Ville bestille sex fra retten

Benekter hallikrolle

(Dagbladet.no): - Er ditt engasjement og de inntektene du får fra SøndagSøndag forenlig med det kristne livssynet til menigheten du er medlem av?

- Det synes jeg tilhører privatlivets fred. Jeg har ingen kommentar til det, sier Harald Ellefsen til dagbladet.no.

Gjennom selskapet Verbena kontrollerer Harald Ellefsen merkenavnet og distribusjonsrettighetene til avisa SøndagSøndag. Navnet leies ut til utgiverne av avisa for minst 10 000 kroner per utgave.

Tidligere denne uka fastslo Oslo tingrett at SøndagSøndag AS må betale 30 000 kroner i bot og tåle 300 000 kroner i inndragning fordi avisa har trykket annonser for prostitusjon.

Livssyn

Ved siden av å være styreformann i Verbena og aktiv investor i en rekke andre selskaper, er også seksbarnsfaren medlem av menigheten Kristensamfunnet i Oslo. På landsbasis har trossamfunnet nærmere 2500 medlemmer.

Harald Ellefsen har i ettermiddag henvendt seg til Dagbladet.no for å presisere at han ikke har noen verv i Kristensamfunnet nå. Ellefsen mener Dagbladet.nos formulering om at han er aktiv i menigheten derfor ikke er dekkende.

Kristensamfunnet har en antroposofisk tilnærmning til kristendommen og er tett tilknyttet Steiner-bevegelsen grunnlagt av Rudolf Steiner. Men det er ingen forutsetning at man har et forhold til antroposofien for å være medlem av menigheten i Norge.

Ellefsen har i flere år vært et sentralt medlem i menigheten, blant annet har han sittet i en finanskomité i trossamfunnets Oslo-menighet. Hans kone Tove P. Onarheim satt inntil i fjor i Kristensamfunnets styre på landsbasis. Trossamfunnet har menigheter i de største byene i Norge og flere ordinerte prester.

Sterk støtte

Medlemmer av menigheten forteller til Dagbladet.no at de ikke er kjent med at Ellefsen mottar penger fra en avis som har inntekter fra prostitusjonsmarkedet i Oslo. Men Ellefsen og hans kone får skryt for sitt mangeårige engasjement for menigheten.

- Han har blant annet bidratt med sine kunnskaper om økonomi og regnskap til menigheten, sier et medlem som ønsker å være anonym.

Ellefsen gjennomgikk i flere år regnskapet til Oslo-menigheten til Kristensamfunnet og hjalp menigheten med å refinansiere lån. Menigheten eier to eiendommer bak Slottet i Oslo, eiendommer som er verdt millioner. På eiendommene har menigheten en kirke og kontorer.

Ellefsen fungerte også som en slags internrevisor for Kristensammfunnet i Norge, inntil trossamfunnet engasjerte en utenforstående revisor.

Opprettholder avtalen

Til tross for dommen kan ikke Harald Ellefsen, som er styreformann i Verbena, se noen grunn til å avslutte leieforholdet mellom sitt selskap og SøndagSøndag AS. Avtalen har normal oppsigelsestid.

- Vi kommer ikke til å ta noen skritt for å avslutte leieforholdet, sier styreformannen.

- Men gjennom dommen og alle de negative medieoppslagene om SøndagSøndag så har vel merkenavnet du eier blitt besudlet?

- Jeg ser det ikke nødvendigvis sånn. Jeg har ikke lest dommen, men SøndagSøndag må kanskje justere sin profil lite grann for å komme ajour med det retten har pekt på. Det er jo klart at utgiverne må drive lovlig, sier Ellefsen.

Han går ut fra at saken blir anket og minner om at dommen fra tingretten ennå ikke er rettskraftig.

Millioninntekt

Hvert år tikker det inn over en halv million kroner på kontoen til Verbena for utleie av merkenavnet SøndagSøndag.

- Det er en avtale som gir gode leieinntekter, sier Ellefsen.

Han sier at andre kan få overta leieavtalen, men han ser ingen grunn til det.

- SøndagSøndag AS har ikke brutt leieavtalen. De betaler jo det de skal. Men merkenavnet er til salgs om prisen er god nok.

DØMT:</B> Utgiverselskapet SøndagSøndag AS er dømt for å ha trykket horeannonser.
INGEN KOMMENTAR: Harald Ellefsen (58) ønsker ikke å kommentere om hans tilknytning til SøndagSøndag er forenlig med det kristne livssynet til menigheten han er medlem av.