Tjener grovt på andres gjeld

Vålerenga-investorene Øystein Stray Spetalen, John Fredriksen og Jon H. Nordbrekken tjener store penger på å kjøpe gammel, misligholdt gjeld. Gjennom Aktiv Kapital har de sikret seg gjeldskrav for svimlende 24 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kjøpte selskapet hele gjeldsporteføljen til Storebrand Finans på 1,8 milliarder kroner. Prisen for de misligholdte lånene er 175 millioner kroner. Det regner de tre med å inndrive i løpet av de nærmeste tre åra.

- Jeg tror dette er et bra kjøp, sier selskapets styreformann og tredje største aksjonær, Jon H. Nordbrekken.

Aktiv Kapital (AK) har gjort det til sitt levebrød å drive penger ut av dårlige betalere. De siste åra har selskapet kjøpt store mengder gjeld i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Der andre gir opp sine gjeldskrav, kommer AK inn.

- Noen betaler alt

- Det hender noen betaler alt, men de fleste lager man en løsning for som går ut på at de betaler en del, og at resten ettergis, sier konsernsjef Olav Dalen Zahl.

- Det viktige i denne bransjen er å vite at når man jobber med folk som har problemer, så må man ta hensyn til det. Vår oppgave er å tilpasse oss for å skape en motivasjon til å betale.

Veksten fortsetter

Kombinasjonen oppgangstider og pågående metoder har vist seg svært motiverende. Siste resultatframleggelse fra AK viser framgang på alle fronter.

Etter fjorårets ni første måneder var overskuddet før skatt på vel 73 millioner kroner. Det er en økning på 135 prosent sammenliknet med samme periode året før.

Nå venter nye aggressive oppkjøp av gammel ubetalt moro for det ti år gamle selskapet.

- Vi har 300 ansatte og kommer til å fortsette å vokse, sier konsernsjef Olav Dalen Zahl.

Aksjekurs til værs

Aktiv Kapital har tre dominerende eiere, som også utgjør det økonomiske fundament i fotballklubben Vålerenga.

Største eier er John Fredriksen. Gjennom selskapet Geveran Trading kontrollerer han nær 38 prosent av aksjene. I tillegg eier styreformann Jon H. Nordbrekken og den aktive investoren Øystein Stray Spetalen rundt 10 prosent hver.

Spet alens aksjepost eies formelt av hans selskap, Ferncliff.

Mens aksjonærer flest har slitt tungt på børsen det siste året, kan trekløveret i AK gni seg i hendene: I 2001 steg aksjekursen med godt over 30 prosent.

PÅ SAMME BANEHALVDEL: Vål'enga-investorene Øystein Stray Spetalen (øverst),Jon H. Nordbrekken (midten) og John Fredriksen er opptatt av mer enn fotball. Gjennom inkassoselskapet Aktiv Kapital har de kjøpt gjeldskrav verdt nær 24 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer