Store penger:  Det norske IT-selskapet Nordic Semiconductor har gått som en kule det siste året. Foto: Espen Kvalheim/Finansavisen
Store penger: Det norske IT-selskapet Nordic Semiconductor har gått som en kule det siste året. Foto: Espen Kvalheim/FinansavisenVis mer

Tjener hundrevis av millioner på norsk IT-selskap

Eierne storkoser seg etter doblingen det seneste året i Nordic Semiconductor. En tidligere Tandberg TV-topp har alene en gevinst på godt over 300 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etter en dobling av aksjekursen det siste året, og en oppgang på over 30 prosent i 2014, har storaksjonærene i Nordic Semiconductor fått seg et kraftig formueshopp, skriver Finansavisen.

Arne Graæ, Tore Engebretsen og Edvin Austbø er investornavn som ligger helt i topp på Nordic Semiconductors aksjonærliste, sammen med institusjonelle eiere som Folketrygdfondet og MP Pensjon.

Fra Brussel styrer Graæ, tidligere toppsjef i Tandberg Television, en stor IT-formue i hjemlandet. Graæ har hverken solgt eller kjøpt aksjer i teknologiselskapet via investeringsselskapet Accelerator det siste året. Dermed har de 17,3 millioner aksjene han kontrollerer steget fra 310 millioner kroner til 617 millioner.

Ser man tilbake til årsskiftet 2012/2013, kan han plusse på ytterligere 60 millioner kroner i ren papirgevinst.

Gull i blåtann Nordic Semiconductor har i en årrekke konsentrert seg om å utvikle en databrikke som gjør at elektroniske enheter kan kommunisere over relativt korte avstander. En mengde elektroniske dupeditter, fra Polars pulsklokker/pulsbelter til trådløst PC-tilbehør fra Logitech, er blitt utstyrt med norsk teknologi, skriver Finansavisen.

I noen år bar virksomheten preg av et svakt makrobilde med omsetningsnedgang og marginfall, noe som i stor grad skyldtes fallende PC-salg og lavere etterspørsel etter trådløst tastatur og mus.

Kursoppgangen det seneste året skyldes at aksjemarkedet har kanontro på selskapets Bluetooth Smart-teknologi. Fordelen med denne teknologien kontra den gamle, er at elektronisk utstyr kan kommunisere med smarttelefoner, lesebrett og PC-er ved minimal bruk av strøm, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Doblet bunnlinjen
Ny ordre for Nordic Semiconductor
Millionordre for Nordic Semiconductor