Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjener inn vaksine på aksjehopp

Oljefondet skuffer inn på svineinfluensaen.

 TJENT INN:  :  De 650 millionene som staten har betalt for svineinfluensa-vaksine, er allerede tjent inn på kursoppgangen i Oljefondets aksjeportefølje hos produsenten. Foto: HANS ARNE VEDLOG.
TJENT INN: : De 650 millionene som staten har betalt for svineinfluensa-vaksine, er allerede tjent inn på kursoppgangen i Oljefondets aksjeportefølje hos produsenten. Foto: HANS ARNE VEDLOG. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Legemiddelgiganten GlaxoSmithKline tjener store penger på vaksinen mot svineinfluensa. Oljefondet har så mange aksjer i selskapet at Norges utgifter til vaksinekjøp snart er tjent inn igjen.

Til sammen har norske myndigheter brukt 650 millioner kroner på vaksinen, skriver VG.

Samtidig hadde Oljefondet aksjer for 8,5 milliarder kroner i GlaxoSmithKline (GSK) ved utgangen av 2008.

Kursoppgangen så langt i år skal være på drøye 7 prosent, noe som gir en gevinst på 600 millioner kroner.

GSK er imidlertid ikke det eneste legemiddelfirmaet som Oljefondet har investert penger i. Fondet har aksjer for til sammen 42 milliarder kroner i seks av verdens største produsenter av vaksiner og medisiner mot svineinfluensa.


Milliardgevinst

Børsanalytikere mener Oljefondet, som offisielt heter Statens pensjonsfond - utland, vil tjene mellom 2,9 og 4,2 milliarder kroner på disse aksjene i løpet av 2009.

I teorien vil det veie opp for det norske samfunnets samlede kostnader knyttet til sykdommen.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo går likevel ikke helt god for dette regnestykket.

- Selv om Oljefondet isolert sett tjener på oppgangen, er det nok en del andre selskaper de taper penger på som følge av svineinfluensaen, sier han.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media