Tjener mer enn 43 land

LONDON (Dagbladet): De tre rikeste i verden, Bill Gates i Microsoft, Walton-familien som eier Wal-Marts supermarkedene i USA, og sultanen av Brunei, tjener mer i året enn 43 av de fattigste landene, med til sammen 600 millioner innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av årets rapport fra FNs utviklingsprogram (UNDP), som ble presentert av den britiske bistandsministeren Clare Short i London i går.

Forskjeller

Det slås fast at 200 av de rikeste menneskene i verden doblet sin inntekt på fire år (fra 1994 til 1998) til en trillion dollar. Tallet på folk som lever for mindre enn en dollar om dagen har holdt seg på 1,3 milliarder.

Samtidig har forskjellene mellom rike og fattige økt.

I 1960 var forskjellen mellom de fem rikeste landene og de fem fattigste 30:1. I dag er den 74:1. Det vil si at de rikeste tjener 74 ganger så mye som de fattigste.

Turner

Eieren av CNN, Ted Turner, har skrevet et lite avsnitt i rapporten hvor han slår fast at «det er som om globaliseringen går med full fart forover, mens verdens evne til å følge med går i sakte fart». Bare de rike tjener på globaliseringen.

Datateknologien åpner store muligheter for samarbeid og handel over landegrensene, men de fattige har ikke råd til å bruke den.

UNDP-rapporten foreslår en internasjonal ombudsmann for en mer rettferdig handel mellom rike og fattige.