Tjener mest på rovdyrskade

Samer i Troms tjener langt mer på rovdyrskade enn på salg av reinkjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utbetalingen av erstatninger etter rovdyrskade utgjør langt mer enn inntekten av kjøttsalg for reindriftssamene i Troms. I Nordland og Nord-Trøndelag utgjør rovdyr-pengene nesten like mye som kjøttsalget.

Bare i Finnmark er reindriften lønnsom.

- Dette er helt meningsløst. Alle som eier rein vil produsere kjøtt for mennesker, ikke for rovdyr, sier både reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta og leder Aslak A. Eira i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

I det helt ferske ressursregnskapet for reindriften framgår det at reindriftssamene i Troms nærmest lever av erstatninger etter rovdyrskade. Inntekten fra salg av kjøtt betyr langt mindre.

Ørn og jerv gjør store inngrep i reinflokkene. Men bare under fem prosent av tapene er dokumentert. Reineierne i Troms har krevd erstatning for nær det dobbelte av det som blir utbetalt.

- Rammer vår verdighet

NRL-leder Aslak A. Eira understreker at ingen samer ønsker å leve av erstatninger fra staten.

- Dette går på vår verdighet og vår sjøltillit, mange mister troen på det de holder på med. Reineiere vil produsere kjøtt som mennesker skal spise, ikke rovdyrene, sier Eira til Dagbladet.no.

ROVDYRSKADE
Samer i Troms tjener mer på erstatning etter rovdyrskade enn på egen kjøttproduksjon. Foto: INGUNN A. MÆHLUM
ROVDYRSKADE Samer i Troms tjener mer på erstatning etter rovdyrskade enn på egen kjøttproduksjon. Foto: INGUNN A. MÆHLUM Vis mer

Han vil ha mer jakt på fredete rovdyr som jerv og ørn. Nå foregår det lisensjakt på jerv vinterstid.

- Jervejakten foregår på en tid da det er mørkt og nesten umulig å skyte dyrene. Jakten må utvides, og det må mye enklere å få lov til å felle rovdyr som gjør skade. I dag tar det lang tid før fellingstillatelse gis, og i løpet av den tida har rovdyrene kommet seg unna, framholder Aslak A. Eira.

Rovdyr ser ingen landegrenser

Reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta sier at det skaper mye frustrasjon blant reindriftssamer at de livnærer seg av rovdyrskade.

- For mange er det veldig tungt å drive slik. For de ønsker mest bav alt å produsere godt og rent kjøtt for mennesker. Problemet i Troms er at grenseområdene i Sverige har store bestander av rovdyr. Og rovdyrene ser ingen landegrense, de beveger seg uhindret i begge land, sier Hætta til Dagbladet.no.

I Finnmark er kjøttproduksjonen fortsatt hovedinntektskilden for reindriftssamene. Der blir også bare åtte prosent av kravene om erstatning etter rovdyrskade innfridd, mens andelen er på over 50 prosent i Tromsl. NRL-leder Aslak A. Eira forklarer ulikhetene med at driftsmønsteret i troms og Finnmark er forskjellig.

- Kontrollen med reindriften er større i Finnmark. I Troms er terrenget og driftsformene annerledes, slik at reinflokkene er mer sårbare, mener Eira.