<cutline_leadin>LIKE VED NORSKEGRENSA:</cutline_leadin> Et steinkast unna idylliske Pasvikdalen i Finnmark, ligger byen der svovelgasser har svidd vekk trær og jordsmonn. Nå øynes et lite håp om at mannen bak selskapet kan se gevinst i å kutte utslippene. <cutline_name>Foto: Thomas Nilsen / The Barents Observer </cutline_name>
LIKE VED NORSKEGRENSA: Et steinkast unna idylliske Pasvikdalen i Finnmark, ligger byen der svovelgasser har svidd vekk trær og jordsmonn. Nå øynes et lite håp om at mannen bak selskapet kan se gevinst i å kutte utslippene. Foto: Thomas Nilsen / The Barents Observer Vis mer

Tjener milliarder på «dødens dal» ved norskegrensa

Det er snart 30 år siden «Stopp dødsskyene», men fortsatt er lufta så forurenset at finnmarkingene iblant kan smake svovelen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

KIRKENES (Dagbladet): Fra et gigantisk smelteverk i Nikel, den russiske grensebyen langsmed Pasvikdalen i Øst-Finnmark, siver tunge, mørke skyer fulle av svoveldioksid og tungmetaller ut av høye piper. Vinden drar de giftige gassene med seg inn over Øst-Finnmark og den frodige, norske dalen.

- Naturen ser ut som den er blitt kvalt. Mørk og svart, livløs, sier Russland- og Øst-Europa-rådgiver Oskar Njaa i Bellona.

- Trær og natur er regelrett svidd vekk.

- Burde hatt råd

Det er snart 30 år siden en intens kamp mot smelteverkets utslipp startet, med aksjonen «Stopp dødsskyene fra Sovjet» i bresjen. Men det er først nå at ekspertene Dagbladet snakker med, øyner et håp om at naturen og helsa langs den russiske grensa i nord kan reddes.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn