Tjener milliarder på «dødens dal» ved norskegrensa

Det er snart 30 år siden «Stopp dødsskyene», men fortsatt er lufta så forurenset at finnmarkingene iblant kan smake svovelen.

LIKE VED NORSKEGRENSA: Et steinkast unna idylliske Pasvikdalen i Finnmark, ligger byen der svovelgasser har svidd vekk trær og jordsmonn. Nå øynes et lite håp om at mannen bak selskapet kan se gevinst i å kutte utslippene. Foto: Thomas Nilsen / The Barents Observer
LIKE VED NORSKEGRENSA: Et steinkast unna idylliske Pasvikdalen i Finnmark, ligger byen der svovelgasser har svidd vekk trær og jordsmonn. Nå øynes et lite håp om at mannen bak selskapet kan se gevinst i å kutte utslippene. Foto: Thomas Nilsen / The Barents Observer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIRKENES (Dagbladet): Fra et gigantisk smelteverk i Nikel, den russiske grensebyen langsmed Pasvikdalen i Øst-Finnmark, siver tunge, mørke skyer fulle av svoveldioksid og tungmetaller ut av høye piper. Vinden drar de giftige gassene med seg inn over Øst-Finnmark og den frodige, norske dalen.

- Naturen ser ut som den er blitt kvalt. Mørk og svart, livløs, sier Russland- og Øst-Europa-rådgiver Oskar Njaa i Bellona.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer