INNBRINGENDE FERGETUR: Per Sævik og familien kan glede seg over Fjord1-investeringen. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.
INNBRINGENDE FERGETUR: Per Sævik og familien kan glede seg over Fjord1-investeringen. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.Vis mer

Tjener milliarder på fergeturer på Sunnmøre

Det lønner seg å ta fergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fergekjempen Fjord1 har vært en hyggelig reise for Per Sævik og hans familie i Fosnavåg på Sunnmøre.

Finansavisen skriver onsdag at selskapet i går la frem en rapport som viste stabil drift og forbedring av marginene i 2. kvartal.

På Oslo Børs reagerte investorene med å sende aksjen opp pene 5,7 prosent til 39 kroner.

Aksjen stiger nye 0,8 prosent til 39,30 kroner så langt i onsdagens handel. Dette verdsetter rederiet til over 3,9 milliarder kroner.

Cashet inn 1,4 mrd.

Sævik-familien solgte 48,5 prosent av aksjene da Fjord1 gikk på børs i mai, og beholdt majoriteten (på 51,5 prosent) gjennom sitt Havilafjord.

I tillegg til å frigjøre 1,42 milliarder kroner i nedsalget, kan familien glede seg over en kraftig kursoppgang på aksjene de sitter igjen med.

Dagens kurs tilsvarer over 35 prosent oppgang siden familien solgte for 29 kroner stykket ved børsnoteringen.

Sævik-familiens Fjord1-aksjer har i denne perioden økt med over 530 millioner kroner i verdi.

Stabile kontrakter

Til tross for investeringer i broer og tunneler, tror rederiet ifølge Finansavisen at ferger vil være en vesentlig del av infrastrukturen langs norskekysten i overskuelig fremtid.

Avisen viser til at Fjord1 har stabile kontrakter som strekker seg flere år frem i tid.

Fjord1-flåten teller 61 ferger og fire passasjerbåter, i et konsern som har 1.143 ansatte. I fjor fraktet rederiet 16,8 millioner personbilekvivalenter, fordelt på 27 fergesamband.

Syv av disse befinner seg på listen over landets ti mest trafikkerte strekninger.

Mohn er også med

Foruten fergevirksomheten er selskapet ifølge Finansavisen engasjert i turisme, og har en strategisk eierposisjon i flyselskapet Widerøe.

Fjord1 oppsto da Fylkesbaatane Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal Fylkesbåtar ble slått sammen, og var lenge eid av fylkeskommunene i de to fylkene.

Sævik-familien kjøpte ut Møre og Romsdal fylke i 2011, mens den siste delen av Sogn og Fjordanes aksjer ble overtatt på forsommeren i år.

På eiersiden i Fjord1 finner vi også Mohn-arving Frederik Wilhelm Mohns selskap Perestroika, som er nest største aksjonær med sine 7,76 prosent.

Hans aksjepost er nå priset til 305 millioner kroner, noe som tilsvarer 80 millioner i verdiøkning siden børsnoteringen.

Andre økonominyheter:
Mener far og sønn grafser til seg - vil granske millionhonorarer
Fjerner ulempe med aksjesparekonto - usikkerhetsmoment består