Gustav Witzøe: Nutrimar tar seg av den delen av fisken som SalMar og hovedeier Gustav Witzøe ikke får solgt som menneskemat. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Gustav Witzøe: Nutrimar tar seg av den delen av fisken som SalMar og hovedeier Gustav Witzøe ikke får solgt som menneskemat. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.Vis mer

Tjener millioner av kroner på fiskerester

Ingen tjener så gode penger på avfall fra lakseindustrien som Gustav Witzøes Nutrimar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): På øyen Frøya i Sør-Trøndelag ligger Norges største laksefabrikk. Her slakter oppdrettskonsernet SalMar fire laks pr. sekund.

Gullgruve Alt som du ikke vil spise på laksen, kalles avskjær. I næringens barndom endte det i søpla. Nå er det blitt en gullgruve - for de som gjør tingene sine riktig.

Finansavisen kan fortelle at en aktør som definitivt har fått til det er Nutrimar, et selskap etablert av SalMar-gründer Gustav Witzøe og hans investeringsselskap Kverva i 2007.

Fiskerester Nutrimar har håndtert alt avskjær fra Innovamar siden ferdigstillelsen av sistnevnte høsten 2010. Av disse fiskerestene produseres det olje, mel og proteinkonsentrat som selges til den europeiske dyre- og fiskefôrindustrien.  

Økt omsetning På fem år har omsetningen gått fra 25 til nær 100 millioner, skriver Finansavisen. Akkumulert resultat før skatt i perioden er på 98 millioner.

Mens omsetningen i Nutrimar steg 12 prosent til rekordhøye 96 millioner i fjor, falt resultatet før skatt fra 34,8 til 23,7 millioner. Den magrere bunnlinjen sammenfalt med et globalt prisfall på lakseolje.

Fokus - Salmar er et oppdrettselskap, og skal ha fokus på oppdrettsvirksomhet. Produksjon av fiskeolje og -mel er en annen type virksomhet som krever kompetanse på andre områder. For å sikre riktig fokus og kompetanse innen begge virksomhetene, var det naturlig at Kverva etablerte Nutrimar, sier Kverva-sjef Helge Moen til Finansavisen.

Flere nyheter Sverige dropper DAB-radio
Radio Norge kan få ny eier
Norske brødre tjener millioner på DAB