Tjener millioner av kroner på fiskerester

Ingen tjener så gode penger på avfall fra lakseindustrien som Gustav Witzøes Nutrimar.

Gustav Witzøe: Nutrimar tar seg av den delen av fisken som SalMar og hovedeier Gustav Witzøe ikke får solgt som menneskemat. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Gustav Witzøe: Nutrimar tar seg av den delen av fisken som SalMar og hovedeier Gustav Witzøe ikke får solgt som menneskemat. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): På øyen Frøya i Sør-Trøndelag ligger Norges største laksefabrikk. Her slakter oppdrettskonsernet SalMar fire laks pr. sekund.

Gullgruve Alt som du ikke vil spise på laksen, kalles avskjær. I næringens barndom endte det i søpla. Nå er det blitt en gullgruve - for de som gjør tingene sine riktig.

Finansavisen kan fortelle at en aktør som definitivt har fått til det er Nutrimar, et selskap etablert av SalMar-gründer Gustav Witzøe og hans investeringsselskap Kverva i 2007.

Fiskerester Nutrimar har håndtert alt avskjær fra Innovamar siden ferdigstillelsen av sistnevnte høsten 2010. Av disse fiskerestene produseres det olje, mel og proteinkonsentrat som selges til den europeiske dyre- og fiskefôrindustrien.  

Økt omsetning På fem år har omsetningen gått fra 25 til nær 100 millioner, skriver Finansavisen. Akkumulert resultat før skatt i perioden er på 98 millioner.

Mens omsetningen i Nutrimar steg 12 prosent til rekordhøye 96 millioner i fjor, falt resultatet før skatt fra 34,8 til 23,7 millioner. Den magrere bunnlinjen sammenfalt med et globalt prisfall på lakseolje.

Fokus - Salmar er et oppdrettselskap, og skal ha fokus på oppdrettsvirksomhet. Produksjon av fiskeolje og -mel er en annen type virksomhet som krever kompetanse på andre områder. For å sikre riktig fokus og kompetanse innen begge virksomhetene, var det naturlig at Kverva etablerte Nutrimar, sier Kverva-sjef Helge Moen til Finansavisen.

Flere nyheter Sverige dropper DAB-radio
Radio Norge kan få ny eier
Norske brødre tjener millioner på DAB