Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgte 16 tonn brunost med pakningsfeil

Tjener millioner på matvarer som ellers ville blitt kastet

De «reddet» to tusen tonn matvarer i fjor. I år kan det bli dobbelt så mye.

Thor Johansen (t.v.) og Trond J. Laeng åpner stadig nye butikker med matvarer som ellers ville blitt kastet. Foto: Kjell Brustad
Thor Johansen (t.v.) og Trond J. Laeng åpner stadig nye butikker med matvarer som ellers ville blitt kastet. Foto: Kjell Brustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ifølge Matvett.no kastes det hvert år 355000 tonn mat i Norge, tilsvarende 67 kilo pr. innbygger. Matbransjen står for rundt en tredjedel, mens vi forbrukere i snitt kaster 42 kilo hver.

Men ikke alt må nødvendigvis kastes. 78000 tonn er fullgode varer og dette har et par selskaper gjort til millionbutikk.

Selskapene Holdbart og Verdimat er to selskaper som selger varer som av ulike årsaker ikke kan selges gjennom de vanlige dagligvare- og storhusholdningskanalene.

Årsaken kan være at varen nærmer seg holdsbarhetsdatoen, at det er produsert for mye, varene kan være på vei ut eller det kan rett og slett bare være feil på pakningen.

«Reddet» to tusen tonn

Holdbart solgte i fjor for eksempel 16 tonn gudbrandsdalsost med pakningsfeil og «reddet» to tusen tonn som eller ville blitt kastet.

- Fjoråret var fantastisk, sier adm. direktør Trond Johannesen Laeng til Finansavisen.

Det hele startet i 2015 med en butikk i Vestby. I fjor ekspanderte Laeng og partneren, Thor Johansen, med tre nye forretninger i Østlandsområdet.

Og matsvinnsjefen er ivrig etter å etablere flere forretninger. I løpet av sommeren regner han ifølge Finansavisen med å sikre seg to nye lokaler.

- Vi tjener penger på alle butikkene våre. Derfor håper jeg at veksten kan fortsette med flere butikker i det sentrale østlandsområdet, forteller han.

Grossist i matsvinn

I 2017 startet tidligere kommersiell direktør i Norgesgruppen, Lars Kristian Leiro, selskapet Verdimat som en grossist av overskuddsvarer.

- Vi jobber med fokus på å redusere svinnet i bransjen hvor det kastes over 70000 tonn innenfor grossistleddet og industrileddet. Dette er varer som i dag ikke blir konsumert av noen, uttalte Leiro til kapital i forbindelse med etableringen i fjor.

På en måte er Leiro en konkurrent til Holdbart, men Verdimat kan også være en leverandør og håper at de to fremover kan samarbeide mer enn i øyeblikket.

Siden oppstarten i fjor høst har Verdimat nå kommet opp i 1000 kunder og 60 leverandører. Blant kundene er både dagligvare og storhusholding, som for eksempel hotellkjedene Choice og Scandic, store kantiner og restauranter.

Leiro forteller til Hegnar.no at han så lang i år har han videresolgt 300 tonn mat, som ellers ville blitt kastet. Han hjelper for eksempel til med selge litt av svinekjøttet som det i øyeblikket er alt for mye av i markedet.

- Vi solgte et tonn svinekjøtt på fredag, forteller han.

I løpet av året regner han med å kunne (videre)selge 1000 tonn matvarer og omsette for 30 millioner kroner.

16 tonn brunost

- Vi er ikke negative til at flere selskaper setter fokus på saken. Så lenge vi presterer er jeg fornøyd, sier Holdbart-direktøren til Finansavisen.

Han legger til at det er flere som har prøvd seg, men at det ikke bare er å slå opp dørene for å lykkes.

Holdbart startet opp i 2015, har over 200 leverandører av overskuddsvarer.

Selskapet doblet driftsinntektene, fra 36,8 millioner kroner til 84,9 millioner kroner i fjor. Resultat før skatt gikk fra 3,5 til 5,4 millioner kroner.

For inneværende år sier han til Hegnar.no at han regner med å doble fjorårets omsetning.

Flere økonominyheter

Bolbilsalget vokser kraftig

97 konkurser sist uke

Comeback-aksje stuper til bunns

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media