Tjener millioner på strømprisene

Mens vanlige folk frykter neste strømregning, har åtte vestfoldkommuner kjøpt inn så billig strøm sammen at de selger deler av den videre med høy fortjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På to år vil kommunene Stokke, Hof, Re, Horten, Andebu, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme spare 36,4 millioner kroner på å handle strøm direkte på børs. De har allerede kjøpt inn det de trenger for i år og neste år for cirka 18 øre pr. kilowatt-time. Til sammenlikning var prisen på spotmarkedet i går vel 80 øre. I tillegg kommer nettleie, elavgift og merverdiavgift.

- Kommuner som kjøper strømmen på spotmarkedet, gjør ikke jobben sin for innbyggerne, sier ordfører Per-Eivind Johansen (H) i Stokke.

- Hvis vi ikke hadde inngått denne avtalen, hadde vi kanskje blitt tvunget til å legge ned viktige tilbud på grunn av strømprisen, sier ordføreren.

Den lille kommunen mellom Tønsberg og Sandefjord har ansvar for å kjøpe inn kraft til de sju andre som er med på samarbeidet. Tidligere la de kraftbehovet sitt ut på anbud på vanlig måte. Siden i fjor har de latt et meklerfirma kjøpe strøm for seg på den nordiske kraftbørsen.

Lykketreff

- Vi har brukt mye tid på å sette oss inn i markedet. Samtidig har vi selvfølgelig hatt litt flaks. Det var et lykketreff at vi sikret oss én pris for hele 2003. Dagens avtale ble inngått i månedsskiftet august/september, forteller eiendomssjef Johnny Freitag, som har det daglige ansvaret for strøminnkjøpene.

Før jul hadde de ni kommunene kjøpt mer kraft enn de hadde behov for. Da solgte de den videre, til tredobbel pris.

Det vil de fortsette å gjøre hvis de klarer å kutte forbruket ytterligere. Blant annet er alle elfyrte kraftkjeler stengt til fordel for oljefyrte. Når Freitag trekker fra gevinsten av salget på innkjøpene, regner han med en snittpris på 17,5 øre pr. kilowatt-time i 2003.

- Når sjokket over prisene har lagt seg, tror jeg vi vil se tilbake på 2003 som året da vi ble tvunget til å bli mer miljøbevisste. Det er liten tvil om at strømprisen stimulerer til at flere gode miljøprosjekt blir satt i verk, sier Johansen.

Samarbeid viktig

Ordføreren mener at det felles strømkjøpet er et godt eksempel på hvor viktig det er med interkommunalt samarbeid.

- En liten kommune har ikke muligheten til å forhandle fram så gode avtaler som vi. Med flere på laget kan vi jage kostnader med større kraft og gi innbyggerne billigere tjenester, sier ordføreren.

  • Billigere strøm kunne de uansett ikke ha gitt folk i Vestfold. Etter at det frie kraftmarkedet ble etablert for ti år siden, har ikke kommunene hatt muligheten til å subsidiere egne innbyggere.