Tjener på vår frykt

Navn: Tore K. Nilsen Alder: 43 år nyttårsaften Yrke: Direktør i Securitas

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mitt barndomshjem i Stavanger låste vi aldri døra om natta. Det gjorde heller ingen av naboene. Den eneste vekter vi visste om, var den vi hadde lest om hos Alexander Kielland: Den gamle mann som gikk rundt i byen nattetider, tente gasslamper og ropte ut sine meldinger om vindretning og styrke.

Dagens vektere roper ikke. De kjører bil til sine runder, kledd i sine mørke kjeledresser, utstyrt med store nøkleknipper og maglites. De er overalt, på kjøpesentra, flyplasser - til og med i våre hjem har de installert sine overvåkingskamera som registrerer alle bevegelser hvis alarmen er koplet til.

Tore K. Nilsen er viseadministrerende direktør for Securitas AB - nestkommanderende for hele den enorme virksomheten til Securitas i alle land. Inntil september ledet han selskapets virksomhet i Norge. Fortsatt er han konsernansvarlig for Norge, pluss driften i Finland, de baltiske stater, Polen, Tsjekkia og Portugal. Etter oppkjøpet av amerikanske Pinkerton har Securitas ab en samlet årsomsetning på 27 milliarder kroner. Stockholmsbørsen priser selskapet til 42 milliarder.

Nilsen er utdannet politiman og kommer fra Sola. Han begynte som aspirant i Stavanger-politiet etter avsluttet gymnas og militærtjeneste. Hans formelle utdannelse er et år på Statens politiskole. Nå har han og de andre i ledergruppen i firmaet en avtale som sier at de kan dele 1,2 prosent av selskapets verdivekst i perioden 1998 til 2002. Fortsetter aksjekursen å stige i samme fart som i dag, kan Nilsen om to år få utbetalt mellom 125- 150 millioner kroner.

Tore K. Nilsen er ikke enig i at vaktselskapene tjener på folks frykt: - Jeg vil heller si det slik at vi i dag gjør den jobben folk flest gjorde selv før. Nå har de både mulighet og råd til å overlate det til profesjonelle aktører. Men han innrømmer at samfunnsutviklingen «kanskje har gjort folk litt mer engstelige».

Han er selvsagt bekymret over at ranere, spesielt av pengetransporter, blir råere og tar i bruk stadig mer avanserte metoder, og utelukker ikke at Securitas i Norden har ting å lære fra det store utland.

- Men jeg tror ikke på bevæpning av våre folk. Det er overhodet ikke noe tema. Derimot er det klart at vi ønsker et politi som får midler og mannskap så de blir i stand til å oppklare ranene.

Nilsen bor i Oppegård, har kone og to barn og har nettopp kjøpt seg ny BMW.