TJENER PENGER: Aktivistene i Tjen Folket / SOS Rasisme sprer tagging og graffiti på bygårder i Bergen, for så å tilby seg å fjerne liknende hæverk mot betaling. Inntektene hevder de går til SOS Rasisme. 

Foto: Privat
TJENER PENGER: Aktivistene i Tjen Folket / SOS Rasisme sprer tagging og graffiti på bygårder i Bergen, for så å tilby seg å fjerne liknende hæverk mot betaling. Inntektene hevder de går til SOS Rasisme. Foto: PrivatVis mer

Tjener penger på hærverk

Aktivister i Tjen Folket oppfordres til tagging. Samtidig tilbyr et Tjen Folket-medlem å fjerne slikt hærverk gjennom et eget rengjøringsbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): Overskuddet fra grafittifjerningen skal gå til SOS Rasisme.

I en serie artikler har Dagbladet avdekket samrøre mellom maoistpartiet Tjen Folket og Nord-Eurpas største antirasistiske organisasjon SOS Rasisme. Men intet sted er samrøret mer spesielt enn i Bergen.

REKLAMERER På selskapets hjemmesider reklamerer Riktig Renhold for bekjempelse av graffiti. Kilde: riktigrenhold.no
REKLAMERER På selskapets hjemmesider reklamerer Riktig Renhold for bekjempelse av graffiti. Kilde: riktigrenhold.no Vis mer

Her tilbyr selskapet «Riktig Renhold» nå sine tjenester.

En av deres spesialiteter er ifølge egne nettsider å fjerne graffiti og tagging fra vegger og hus.

- LOKALT INITIATIV: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (53) hevder rengjøringsbyrået er et lokalt initiativ hovedorganisasjonen ikke tjener noe på. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- LOKALT INITIATIV: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (53) hevder rengjøringsbyrået er et lokalt initiativ hovedorganisasjonen ikke tjener noe på. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

En av personene bak renholdselskapet er Kaspar Vigestad (21). Vigestad er etter det Dagbladet kjenner til aktiv i Tjen Folket og nestleder i Hordaland SOS Rasisme.

Tjen Folket er velkjent for å tagge ned vegger i Bergen med bilder av «de fem store», Marx, Lenin, Engels, Stalin og Mao.

BESØKSADRESSEN: Registrert besøkssadresse for Riktig renholdsselskapet er Kong Oscars gate 25 i Bergen. Her ligger kontorlokalene SOS Rasisme eier.   FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
BESØKSADRESSEN: Registrert besøkssadresse for Riktig renholdsselskapet er Kong Oscars gate 25 i Bergen. Her ligger kontorlokalene SOS Rasisme eier. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Vigestad er innehaver av enkeltmannsforetaket Riktig Renhold sammen med Henrik Solsand Steffensen (18). Ingen av disse har besvart Dagbladet henvendelser om saken, utover å be om alle spørsmål på e-post.

Mektige «Joe» Som Dagbladet tidligere har avslørt bestilles hærverk, blant annet på et skolebygg i Oslo, av ledelsen i Tjen Folket. Blant disse går en under kodenavnet «Joe». Dagbladet har identifisert «Joe» som Kjell Gunnar Larsen, SOS Rasismes mektige daglige leder og nestleder i Tjen Folket.

Larsen har tidligere avvist at han under dekknavnet «Joe» oppfordrer Tjen Folket-medlemmer til hærverk.

POSTADRESSEN: Tjen Folket/SOS Rasisme-aktivistene bak renholdsbedriften oppgir en privatadresse i Tartargaten Bergen som postadresse. På bygården er det sprayet for Tjen Folket på veggen.  FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
POSTADRESSEN: Tjen Folket/SOS Rasisme-aktivistene bak renholdsbedriften oppgir en privatadresse i Tartargaten Bergen som postadresse. På bygården er det sprayet for Tjen Folket på veggen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

På Riktig Renholds hjemmeside står det i en kildekode for siden: «Riktig Renhold er underlagt SOS Rasisme Hordaland. Riktig Renhold drives som et selvstendig selskap, men all profitt overføres til SOS Rasisme Hordaland for arbeid mot rasisme og nazisme i Norge.»

- Ingen avkastning Riktig Renhold ble opprettet i januar i år, da med samme adresse og telefonnummer som SOS Rasismes administrative hovedkontor i Haugesund. Her sitter hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen sammen med lederen Henrik Ormåsen i Tjen Folket.

- Dette er et lokalt prosjekt. SOS Rasisme i Norge, altså sentralleddet har ikke tatt initiativet til dette, har ikke investert noe og får derfor heller ingen avkastning fra dette. Vår eneste befatning med dette er at nettadressen er registrert sammen med våre andre nettadresser, svarer Kjell Gunnar Larsen.

BA OM TAGGING PÅ OSLO-SKOLE: En e-post fra aliaset Joe ba om at det ble tagget på Elvebakken skole i Oslo. Faksimile: Dagbladet
BA OM TAGGING PÅ OSLO-SKOLE: En e-post fra aliaset Joe ba om at det ble tagget på Elvebakken skole i Oslo. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Renholdselskapet har senere oppgitt SOS Rasismes kontor som besøksadresse og en privatbolig som postadresse. På veggen til privatboligen i Tartargaten er «Tjen Folket» behørig sprayet på veggen.

Dagbladet her vært i muntlig kontakt med selskapet og eierne, men disse har ikke besvart avisas spørsmål over telefon eller via e-post.

Personene bak selskapet er tillitsvalgte i SOS Rasisme.

Tøff tone Taggere for Tjen Folket, også kalt TFTF internt, har vært på ferde en rekke ganger i Norge, blant annet sprayet de ned kontorene til SV og Rødt i Stavanger i 2009. saken endte med politianmeldelse av flere enkeltpersoner.

Dagbladet er i besittelse av e-poster mellom Kjell Gunnar Larsen og fylkesleder Anders Tendenes i Rødt Rogaland. I disse ber Kjell Gunnar Larsen partiet Rødt om å unnskylde at de navnga medlemmer av Tjen Folket til politiet.

E-postene fra Larsen er sendt fra en rekke e-postadresser som tilhører SOS Rasisme.

«Motsigelsen mellom oss går ikke på at vi ikke kan skjønne at det hadde sine ubehagelige sider for deg å få de 5 store på veggen utenfor kontoret, samtidig så vil jeg mene at du kan skjønne at det å oppgi noen av våre navn til politiet er noe som vi ikke aksepterer i det hele tatt. Jeg har vært overvåka, har fått ei tjukk mappe fra Lundkommisjonen og har fått 20.000 kr i erstatning for dette. Vi tar ikke lett på dette, det bør heller ikke andre revolusjonære gjøre», skriver han.

Innrømmer aksjon I neste avsnitt innrømmer han at partiet Tjen Folket påtar seg ansvaret for hærverket:

«Mitt forslag er at vi utformer en erklæring fra deg og meg der vi på den ene siden beklager at TFTF tagga Rødt-kontoret og at du på den andre siden beklager at konkrete navn ble gitt til politiet», skriver Kjell Gunnar Larsen.

Forslaget ble blankt avvist av Tendenes og partiet.

- Det var svært skuffende å oppleve at representanter fra Tjen Folket etter å ha blitt konfrontert med hærverket lovte at griseriet skulle males over, men at dette likevel ikke skjedde, sier Tendenes til Dagbladet.

FIKK KONTORET TAGGET NED: Fylkesleder Anders Tendenes i Rødt Rogaland fikk e-poster hvor Kjell Gunnar Larsen foreslår at Tjen Folket påtar seg skylda for en taggeaksjon, mot at Rødt unnskyldte at TF-ere ble navngitt til politiet. Foto: Privat
FIKK KONTORET TAGGET NED: Fylkesleder Anders Tendenes i Rødt Rogaland fikk e-poster hvor Kjell Gunnar Larsen foreslår at Tjen Folket påtar seg skylda for en taggeaksjon, mot at Rødt unnskyldte at TF-ere ble navngitt til politiet. Foto: Privat Vis mer

- Hva jeg drøfter eller ikke drøfter i Rødt er ikke noe som jeg for min del har tenkt å diskutere utenfor Rødt, sier Larsen til Dagbladet.

SISTE: Riktig Renholds hjemmesider er i etterkant av Dagbladets avsløring blitt midlertidig stengt.