Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tjener rått på bilindustrien

Bård Eker og resten av bilbransjen hadde det godt i 2008.

MED SAAB I SIKTE: Bård Eker og selskapet Koenigsegg antas å snart være i mål når det gjelder oppkjøp av Saab. Selv hadde Eker null i inntekt i fjor.Foto: John T. Pedersen
MED SAAB I SIKTE: Bård Eker og selskapet Koenigsegg antas å snart være i mål når det gjelder oppkjøp av Saab. Selv hadde Eker null i inntekt i fjor.Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Med finanskrisa har bilindustrien gått trått. På produksjonssida har ansatte mistet jobbene i hopetall, i Europa, Asia og USA. Også på salgssida har det vært oppsigelser.

En titt på årets skattelister viser at eierne bak hovedaktørene her hjemme ikke akkurat lider noen nød.

Det er Møller Bil AS, med import og salg av Audi, Volkswagen og Skoda, som topper lista. Vel har Harald Møller gått ned i inntekt i løpet av året, men der lønna gikk ned med 843 000, økte formuen med over 54 millioner. Møllers formue er oppe i 640 millioner, 9 prosent større enn i 2007.

Nederst i saken ser du inntekt og formue for et utvalg av bilindustriens aktører.

28 år og 300 mill. i formue
Gunulf Bergheim, største aksjonær i Bergheim Auto-Salg AS, har oppført nullinntekt i fjor. Men Opel og Saab-importøren skattet 1,2 millioner samme år, og formuen er så godt som uendret. Den ligger på 153 millioner.

Også i salg av BMW, Mini og Volvo ligger det mye penger. Egil Stenshagen i Stenshagen Bil AS hadde en økt inntekt i fjor. I løpet at 2008 tjente han nesten 7,5 millioner i lønn. Formuen minket med nesten 30 prosent, men den ligger likevel på godt over 230 millioner.

Yngstemann på lista er 28 år gamle Hans Ole Mabro Helling, sønn av Suzuki-gründer Hans Ole Helling. Som eier av Cam AS har junior 40 prosent andel i Sh Invest, som igjen eier 91 prosent av Rutebileiernes standardiseringsaksjeselskap (RSA). RSA står for import og salg av Suzuki og Fiat i Norge. Helling hadde 4,8 millioner i inntekt i fjor, og betalte 3,8 millioner i skatt. Formue økte med nesten 50 prosent, til 308 millioner kroner.

Største lønnsøkning
Nils Petter Gill fikk den største prosentvise lønnsøkninga i fjor. Hans inntekt gikk opp 186 prosent, til 5,3 millioner. Formuen sank 16 prosent, og ligger på 127 mill.

Industridesigner og forretningsmann Bård Ekers inntekt er uendret. Den var på null i 2008, null i 2007 og null i 2006. Men formuen sank med 8 prosent, og ligger like under 60 millioner.

Eker er stor deleier i selskapet Koenigsegg som produserer raske, eksklusive og dyre biler, ble for alvor kjent da det tidligere i år ble klart at han og Koenigsegg ønsker å overta Saab Automotive. Overtakelsen av den tradisjonsrike svenske bilprodusenten er ikke endelig avklart.

Tommy Sharif er den som ser ut til å ha kommet minst heldig ut av fjoråret. Dekkongens formue sank med 86 prosent fra 2007 til 2008. Men til VG innrømmer Sharif i dag at han har gjemt unna formuen, på lovlig vis. Fra rundt 47 millioner første år, lå den i 2008 på omtrent seks millioner.

- Dette skyldes det jeg sa allerede tidlig i høst: At jeg har gjemt formuen for den rød-grønne regjeringen. Hvis jeg ikke hadde tatt grep, ville formuen vært langt større enn de 47 millionene fra i fjor. Langt, langt, langt, langt høyere, sier Sharif til VG Nett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling