-  Tjener rått på tenåringer

Å tilby lettkledde og utfordrende bilder av barn er millionbutikk. Selv om politiet ikke stopper sidene, kan Telenor ødelegge for bakmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Inntektene nærmer seg en million kroner i måneden, sier en kilde med nær innsikt i forretningsmodellen til ett av nettstedene som nå er politianmeldt.

Redd Barna og BarneVakten mener fem norske nettsteder må stenges, fordi de gjør barn til seksualobjekter gjennom å vise en rekke bilder av svært lettkledde unge jenter og gutter, som hvem som helst enkelt kan ta kontakt med.

Den største aktøren på markedet har over 10 millioner sidevisninger i uka, og er større på nett enn flere av de største avisene i Norge.

Interne regnestykker Dagbladet har fått tilgang til, viser at det er svært god butikk for bakmennene å tilby utfordrende bilder av mindreårige.

Med en omsetning på en million kroner i måneden, hovedsakelig fra SMS-tjenester, sitter nettstedet igjen med rundt halvparten av inntektene. Å drive sidene er svært billig i forhold, og koster trolig rundt 20 000 kroner i måneden. Dette betyr at bakmennene håver inn et sted mellom 5 og 7 millioner kroner i året på de populære sidene.

Telenor kan si stopp

Det er uvisst om politiet vil gripe inn mot de anmeldte nettstedene. Men fordi nettstedene henter inntektene via SMS-tjenester, kan også Telenor sette en stopper for aktiviteten, gjennom å nekte aktørene å ta betalt via mobiltelefon.

-  Dersom de markedsfører sider med erotisk eller pornografisk innhold overfor barn, vil det være et klart brudd på kontraktsvilkåra, sier informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor.

I internettdebatt : Elizabeth Skogrand fra  Redd Barna og Bjørn Tore Bekkeli, Deiligst.no. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
I internettdebatt : Elizabeth Skogrand fra Redd Barna og Bjørn Tore Bekkeli, Deiligst.no. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Telegiganten får selv rundt halvparten av inntektene fra alle SMS-tjenester deres kunder bruker, men Tuman Johnsen kan ikke gi en konkret vurdering av innholdet på nettstedene som nå er politianmeldt.

-  De er rett og slett blokkert hos oss, vi har et filter som stopper disse sidene, sier han.

-  Du tjener altså penger på noe du selv ikke har lov å surfe på?

-  Ja, det kan du si, sier Tuman Johnsen, som ikke vil si om det kan bli aktuelt å kutte ut muligheten for de aktuelle sidene å tjene penger via SMS.

I dialog med Redd Barna

Markedssjef i deiligst.no, Bjørn Tore Bekkeli, har ikke hørt noe fra Telenor angående innholdet på nettsida, og han tviler på om teleoperatøren vil blande seg inn.

-  Hvis Telenor blander seg inn, kan vi jo bare bytte leverandør, sier han.

Dagbladet slo opp saken om at Redd Barna anmeldte flere nettsider, blant dem deiligst.no, for å vise utfordrende bilder av barn på mandag. Siden da har Bekkeli fått god tid til å prate med Elizabeth Skogrand i Redd Barna.

-  Vi skal ha et møte der vi i fellesskap skal finne ut hvor grensen går for hva som er for utfordrende og lettkledd, sier Bekkeli.

-  Betyr dette at Redd Barna frafaller anmeldelsen?

-  Nei, og det vil jeg heller ikke sette som noe krav for at vi kan samarbeide, sier Bekkeli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer