Produserer overskudd:  Medpalett i Sandnes tjener godt på salg av kosttilskuddet Medox. Her fra produksjonen. Foto: Kenneth McDowell/FA
Produserer overskudd: Medpalett i Sandnes tjener godt på salg av kosttilskuddet Medox. Her fra produksjonen. Foto: Kenneth McDowell/FAVis mer

Tjener store penger på blåbærskall

Sjur Svaboe har bygget en seddelpresse av svenske bær utenfor Stavanger, og runder 100 millioner i helsekostsalg i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi har intensivert markeds­føringen, samtidig som flere har fått kjennskap til produktet vårt. Det har gitt effekt, sier Sjur Svaboe, arbeidende styreleder i Medpalett, til Finansavisen.

Samtidig som oljeindustrien nedbemanner kraftig, og boligprisveksten i oljehovedstaden er blitt negativ, yngler pengene for seriegründeren i Sandnes utenfor Stavanger.

Han startet, og eier fremdeles 20 prosent av Medpalett. Selskapet produserer og selger kosttilskuddet Medox, som er basert på blåbærskall fra Nord-Sverige, skriver Finansavisen.

I løpet av årets seks første måneder har omsetningen steget 50 prosent fra samme periode i fjor, til 45,3 millioner kroner, ifølge tall fra selskapet. Hver tredje krone blir igjen på bunnlinjen.

De siste fem årene har selskapet et akkumulert overskudd før skatt på nærmere 100 millioner kroner.

Hett på nett 90 prosent av omsetningen kommer ifølge Finansavisen fra abonnerende kunder over nett, og hver måned sender Medpalett ut mellom 50 og 60 tusen esker med kosttilskudd. De resterende 10 prosent av omsetningen kommer fra salg i dagligvarebutikker og apotek.

Svaboe bygget 9.000 kvadratmeter med kontorer, laboratorier og produksjonslokaler på Hanabryggene i Sandnes på 1980-tallet, for penger han tjente som software-gründer på 1970-tallet. Svaboe var datamann frem til han i 1980 fant ut at det var bioteknologi som var fremtiden.

Nå satser han på medisinsk mat, eller neutraceuticals, som det også kalles. Fordi dette er et relativt nytt marked, sorterer selskapet innenfor den litt belastede sekkebetegnelsen helsekost.

Svaboe venter at omsetningen for 2015 vil nærme seg 100 millioner kroner, med et årsresultat mellom 30 og 40 millioner kroner.

- Det totale salget overstiger 100 millioner i år, når vi regner med det som selges i butikk og apotek. Og når man selger for over 100 millioner, og har marginer på 42 prosent, da havner en på radaren til andre, større selskaper, det merker vi, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Sykepleieren ble gründer - selger hygeniske artikler for millioner
- Han kan den norske eiendomsbransjen
Dataingeniør tjener millioner på strikking