<strong>- GROVT UTNYTTA:</strong> - Jeg vil ikke kalle det for en tjenerklasse, men det er ingen tvil om at folk blir grovt utnytta, sier leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Arve Kambe (H), til Dagbladet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
- GROVT UTNYTTA: - Jeg vil ikke kalle det for en tjenerklasse, men det er ingen tvil om at folk blir grovt utnytta, sier leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Arve Kambe (H), til Dagbladet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Tjenerklasse-debatten: - Det er ingen tvil om at folk blir grovt utnyttet

Arbeidslivskriminalitet er et økende problem, sier Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg vil ikke kalle det for en tjenerklasse, men det er ingen tvil om at folk blir grovt utnyttet, sier leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Arve Kambe (H), til Dagbladet.

Onsdag sa den frivillige organisasjonen, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif), til Dagbladet at vi har «fått en ny tjenerklasse i Norge».

Organisasjonen drukner nå i arbeidskrimsaker, og det siste året har de hatt mer enn en fordobling i saker som handler om uverdige arbeidsforhold, trusler mot ansatte, og luselønn helt ned til noen tikroner i timen.

Torsdag fikk organisasjonen støtte fra Ap's Anette Trettebergstuen: «Ja, vi har fått en ny tjenerklasse i Norge. Det ser vi i flere bransjer», sa hun.

- Økende problem - Arbeidslivskriminalitet har økt for hvert år de siste ti åra. Høyre aksepterer ikke at mennesker behandles på en slik måte, som Seif rapporterer om, sier Kambe. Høyre-politikeren sier at utspillet til Seif er så bra, at han nå inviterer organisasjonen til Stortinget for å møte hele Høyres fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen.

- Jeg setter stor pris på forslag som kan gjøre tiltakene enda bedre, sier Kambe. Han mener alle skal behandles skikkelig i arbeidslivet.

- Alle skal ha lønn man kan leve og bo for i Norge. Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov skjerper straffen for brudd på lovens bestemmelser, både økt bruk av fengsel og bøter som i større grad merkes er gode tiltak. Jeg håper Ap støtter regjeringen i dette. Hittil har de forholdt seg helt tause om våre offensive forslag, sier Kambe.

- Økende utfordring Statssekretær ved arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp), sier arbeidslivskriminalitet er en økende utfordring.

- Arbeidslivskriminalitet er en økende utfordring. Det sier både politiet og offentlige kontrolletater, blant andre Arbeidstilsynet. Dette bekreftes også når organisasjonen Seif forteller om økende pågang av slike saker, sier Hauge. Han mener det er viktig at organisasjoner som Seif motiverer dem som kontakter dem til å anmelde saken til politiet eller varsle Arbeidstilsynet.

- ØKENDE UTFORDRING: - Arbeidslivskriminalitet er en økende utfordring, sier statssekretær ved arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp) Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX
- ØKENDE UTFORDRING: - Arbeidslivskriminalitet er en økende utfordring, sier statssekretær ved arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp) Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX Vis mer

- Er det en ny tjenerklasse i Norge?

-Det er ingen tvil om at det i kjølvannet av økende arbeidslivskriminalitet ligger mange menneskeskjebner. Dette er også grunnen til at vi fra regjeringens side har løftet dette temaet så høyt. Vi tar gjerne utfordringen fra Seif om et møte for å høre deres erfaringer og syn på utfordringene, sier Hauge.

- Men mener du at det er en ny tjenerklasse i Norge?

- Du har fått et svar nå fra statssekretæren på spørsmålet ditt. Han har ikke mer å si om saken, svarer Gro Ørsal, seniorrådgiver
ved presse- og kommunikasjonsseksjonen i arbeidsdepartementet.

<strong>- EN NY TJENERKLASSE:</strong> - Vi har fått en helt ny tjenerklasse i Norge. Folk som får beskjed om at de ikke har rett til noen ting. De skal bukke og takke, og være glad for at de i det hele tatt er her, sier Georg Schjerven Hansen fra Seif (t.h.). Her sammen med Belinda de León. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- EN NY TJENERKLASSE: - Vi har fått en helt ny tjenerklasse i Norge. Folk som får beskjed om at de ikke har rett til noen ting. De skal bukke og takke, og være glad for at de i det hele tatt er her, sier Georg Schjerven Hansen fra Seif (t.h.). Her sammen med Belinda de León. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer